Πού βρίσκονται και πόσοι Ρώσοι κατοικούν στις “λαϊκές δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ

Πού βρίσκονται και πόσοι Ρώσοι κατοικούν στις “λαϊκές δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ
Ουκρανοί στρατιώτες στο Ντονμπάς Oficina Presidencial de Prensa de Ucrania / AP

Οι δύο επίμαχες περιοχές που βάζουν "φωτιά" στον παγκόσμιο χάρτη. Που βρίσκονται και ποια είναι η πληθυσμιακή τους σύνθεση.

O Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε το βράδυ της Δευτέρας ως ξεχωριστές οντότητες τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ προκαλώντας έτσι παγκόσμια συναγερμό.

Οι δύο “δημοκρατίες” στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς με το ισχυρό ρωσόφωνο στοιχείο αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2014 όταν στην Ουκρανία έλαβε χώρα η πορτοκαλί επανάσταση που άλλαξε το πολιτικό στάτους της χώρας.

Βρίσκονται αμφότερες στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Η πρώτη ρωσική πόλη που συναντά κανείς ότι διασχίζει τις συνοριακές γραμμές της περιοχής είναι το Ροστόφ, εκεί που το ρωσικό κράτος έχει στήσει καταυλισμούς προσφύγων για όσους αποχωρούν από την Ουκρανία.

Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ κατοικούν περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι και οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν το 38% του πληθυσμού. Το 56% είναι Ουκρανοί και το 1,6% Πόντιοι Ελληνες.


Στην αντίστοιχη του Λουγκάνσκ κατοικούν συνολικά 2.100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν το 39,1% και οι Ουκρανοί το 58%

.

Αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω ότι το ρωσικό στοιχείο είναι ισχυρό αλλά όχι και πλειοψηφικό στις δύο περιοχές.

Είναι γεγονός ότι σε αμφότερες τις περιοχές Ρώσοι αυτονομιστές έχουν δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που επέτρεψαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την “ανεξαρτησία” τους. Πληροφορίες αναφέρουν τα τελευταία χρόνια ότι οι αυτονομιστές έχουν τη βοήθεια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και ιδιωτικών στρατιωτικών ομάδων όπως η Wagner Group, κάτι που όμως η Ρωσία διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα