Πούτιν – Μακρόν: Η άβολη συνάντηση με το μακρύ τραπέζι θύμισε… Βέγγο

Πούτιν – Μακρόν: Η άβολη συνάντηση με το μακρύ τραπέζι θύμισε… Βέγγο
Συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο AP

Άβολη, fail και σχεδόν προσβλητική η υποδοχή Πούτιν στον Μακρόν για να τα πουν για το ζήτημα της Ουκρανίας. Ακολουθεί ο Όλαφ Σολτς.

Θυμάστε τα πλάνα από τη ταινία “Έίναι Ένας… Τρελλός Τρελλός Βέγγος”; Στη ταινία του αξέχαστου Θανάση από το 1965, ο πρωταγωνιστής που έχει μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο θέλει να βρει τον “άγνωστο πατέρα του”.

Όταν τον βρίσκει, εκείνος τον οδηγεί στη πολυτελή βίλα του, με το υπηρετικό προσωπικό να θέλει να βγάλει από τη μέση τον Θανάση σε ένα μνημείο σάτιρας του μεγαλοαστικού τρόπου ζωής.

Χαρακτηριστική είναι η σκηνή με το τραπέζι.

Η οποία μας έφερε στο μυαλό το παρακάτω πλάνο, που προέρχεται από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση έγινε στη Μόσχα και όπως είδατε στα πλάνα, ο Πούτιν θέλοντας συμβολικά να κάνει εμφατικό το ότι είναι σε θέση εξουσίας και υπεροχής έναντι της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ, έβαλε τον Μακρόν να κάτσει απέναντί του σε ένα τεράστιο τραπέζι που δεν συνηθίζεται να κάνει την εμφάνισή του σε τέτοιες περιστάσεις.

Το μήνυμα ήταν σαφές. Η Ρωσία δεν θα κάνει πίσω στο ζήτημα της Ουκρανίας.

“Βλέπω πόσες προσπάθειες καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με την εξασφάλιση ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη σε μια σοβαρή ιστορική προοπτική και για την επίλυση ζητημάτων που συνδέονται στενά με το πρώτο μέρος, δηλαδή την επίλυση της ενδοουκρανικής κρίσης στα νοτιοανατολικά της χώρας” δήλωσε επισήμως ο Πούτιν, ωστόσο η υποδοχή του ήταν ενδεικτική της όλης κατάστασης.

Συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο AP

 
Συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο AP

 

Μεγάλη ήταν πάντως η απόσταση και στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες.

Συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο AP

Και μερικές παρεμβάσεις στο Twitter, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε.

Στη Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι “ο Πούτιν έχει σκληρές απόψεις που δεν είναι πάντα οι ίδιες με αυτές που έχουμε στην Ευρώπη”, για να σημειώσει ότι “η πολιτική των ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη” και  ότι “η δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει με την ακύρωση του δικαιώματος των κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

Σχολίασε δε ότι “οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες”, αναφέροντας ότι ο Ουκρανός ηγέτης έχει διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Ο Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO, οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.

“Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος αλλά δεν πιστεύω στα ξαφνικά θαύματα”, δήλωσε ο Μακρόν, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους λίγο μετά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε εκ των προτέρων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στηJournal du Dimanche, ότι ο ρεαλιστικός βασικός στόχος της επίσκεψής του ήταν να “αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης”.

Μιλώντας νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κι εκείνος υποστηρίξει ότι “η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη για να μπορεί να περιμένει κανείς αποφασιστική πρόοδο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης”.

Σημειώνεται πως στη Μόσχα για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να βρεθεί μέσα στον μήνα Φεβρουάριο, στις 15 Φεβρουαρίου συγκεκριμένα, και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που επισκέφθηκε στις 07 Φεβρουαρίου την Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα