Πουτζντεμόν: Ο Ραχόι να δεχθεί διαμεσολάβηση κάτω από την ‘ομπρέλα’ της ΕΕ

Πουτζντεμόν: Ο Ραχόι να δεχθεί διαμεσολάβηση κάτω από την ‘ομπρέλα’ της ΕΕ
Catalan President, Carles Puigdemont, attends a press conference after a meeting at the Palau Generalitat in Barcelona, Spain, Monday, Oct. 2, 2017. Catalonia's government will hold a closed-door Cabinet meeting Monday to discuss the next steps in its plan to declare independence from Spain following a disputed referendum marred by violence. (AP Photo/Manu Fernandez) AP Photo/Manu Fernandez

"Η καταλανική κυβέρνηση δεν διακήρυξε την Ανεξαρτησία χτες", δήλωσε βγαίνοντας από την πρωινή πολύωρη σύσκεψη στο κυβερνητικό μέγαρο ο Κάρλες Πουτζντεμόν, καλώντας τον Μαριάνο Ραχόι να δεχτεί την διεθνή διαμεσολάβηση, κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε.

“Η διαπραγμάτευση είναι αναγκαία. Η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε δεν μπορούν να παραμένουν αμέτοχοι παρατηρητές. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποδύονται τους τυφλούς. Αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία δεν είναι μια εσωτερική υπόθεση”, πρόσθεσε.

Συγχρόνως, ζήτησε να αποσυρθούν από την Καταλονία, μια μέρα μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν, “και δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα”, οι ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις , επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση ξεκινά τις δικαστικές προσφυγές εναντίον των κρουσμάτων βίας.

Τα εκλογικά αποτέλεσμα ανακοίνωσε πως θα έχουν καταμετρηθεί πλήρως “πιθανότατα αύριο”. Μέχρι αυτή τη στιγμή,  τα επίσημα  νούμερα  με καταμετρημένες  2.262.424 ψήφους,  είναι 89,29% ΝΑΙ, 7,8% ΟΧΙ και 2,02 ΛΕΥΚΟ. “770.000 πολίτες δεν κατάφεραν να ψηφίσουν είτε επειδή τους παρεμπόδισε η ισπανική Guardia Civil είτε γιατί κατασχέθηκαν οι κάλπες”, ανέφερε ο πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι το “Δημοψήφισμα είναι δεσμευτικό. Χθες οι Καταλανοί αποκτήσαμε τη δύναμη να μας σεβαστούν και να μας αναγνωρίσουν. Το δημοψήφισμα ήταν η έκφραση της λαϊκής βούλησης. Η μετάβαση η οποία θα ξεκινήσει πρέπει να βασίζεται στο διάλογο”.

Τις προσεχείς ημέρες θα φέρει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο. “Το καταλανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει τελικά, όμως πρέπει να σεβαστεί το δημοψήφισμα”, ξεκαθάρισε. Στις 5 σήμερα το απόγευμα  έχει προγραμματιστεί συνάντηση  του προέδρου με μέλη από όλα τα κόμματα.

news247

 

Αύριο η Καταλονία αναμένεται να παραλύσει από την γενική απεργία στην οποία κάλεσαν τα συνδικάτα και στην οποία θα μετάσχει και η καταλανική κυβέρνηση. “Αύριο  θα απέχουμε από τα καθήκοντά της απεργώντας μαζί με την υπόλοιπη χώρα!”, δήλωσε ο Πούτζεμοντ εκπλήσσοντας τους πάντες. Μια μικρή γεύση του τι θα συμβεί αύριο, παίρνεις και σήμερα, καθώς πολίτες συγκεντρώνονται  σε κεντρικές πλατείες της Βαρκελώνης, με συνθήματα υπέρ του δημοψηφίσματος, κόβοντας την κυκλοφορία.

Σήμερα τα πρωτοσέλιδα του καταλανικού Τύπου κατακλύζονται από φωτογραφίες των χτεσινών εκτρόπων, σε κάποιες περιπτώσεις σε αντιπαραβολή με φωτογραφίες από αντίστοιχα επεισόδια του 1976. Οι ίδιες  εικόνες κυριαρχούν και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.  Αυτό  που επιχειρείται συστηματικά είναι η ταύτιση των καθεστώτων Φράνκο και Ραχόι. H El Pays αρκείται στη διαπίστωση: “Ο Ραχόι αποτρέπει βίαια ένα παράνομο Δημοψήφισμα”.   

Φωτό: AP Photo/Manu Fernandez

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα