Προειδοποιήσεις Γκουτέρες σε ΗΠΑ για την ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες AP

Για πραγματικό κίνδυνο πολέμου, σε περίπτωση μη διατήρησης της συμφωνίας, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μιλώντας στο BBC

Προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ κατά της ακύρωσης της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως είπε ο κ. Γκουτέρες, θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική η οποία να μπορεί να αντικαταστήσει την υπάρχουσα συμφωνία, ενώ υπογράμμισε πως σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος.

ADVERTISING

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σφοδρός επικριτής της εν λόγω συμφωνίας, απειλεί να αποσύρει τη χώρα του από αυτή, κλιμακώνοντας τη διπλωματική ένταση με το Ιράν καθώς και με τους συμμάχους των ΗΠΑ που επιθυμούν τη διατήρησή της. Ο Τραμπ έχει περιθώριο ως τις 12 Μαΐου για να αποφασίσει αν θα παραμείνουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία.

"Αν κάποια μέρα υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία για να την αντικαταστήσει, τότε καλά, όμως δεν θα πρέπει να την ακυρώσουμε αν δεν έχουμε μια καλή εναλλακτική", τόνισε ο Γκουτέρες. "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνους καιρούς", προειδοποίησε.

"Πιστεύω ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν μια διπλωματική νίκη και είναι σημαντικό να τη διατηρήσουμε, αλλά επίσης πιστεύω ότι υπάρχουν σημεία για τα οποία είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο διότι βλέπω ότι η περιοχή είναι σε μια πολύ επικίνδυνη θέση", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

"Κατανοώ τις ανησυχίες κάποιων χωρών σχετικά με την ιρανική επιρροή σε άλλες χώρες της περιοχής. Οπότε πιστεύω ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα πράγματα", εξήγησε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΙΑΕΑ:"Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για πυρηνικά στο Ιράν μετά το 2009"

Τεχεράνη: Αμετανόητος ψεύτης ο Νετανιάχου

Πομπέο: Η Β. Κορέα πρέπει να καταστρέψει άμεσα το πυρηνικό της πρόγραμμα

24Media Network