Προειδοποίηση Μέρκελ σε Ερντογάν: Η Τουρκία απομακρύνεται από το κράτος δικαίου

Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Νέα προειδοποίηση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε η Άγγελα Μέρκελ, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία απομακρύνεται γρήγορα από το κράτος δικαίου, εξέφρασε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας από το βήμα της Μπούντσεσταγκ την ανησυχία της για τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται εκεί.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από το μονοπάτι του κράτους δικαίου με πολύ γοργούς ρυθμούς», δήλωσε η Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει την ασφαλή απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές απαιτούν την αναθεώρηση των σχέσεων τόσο της χώρας όσο και της ΕΕ με την Τουρκία.

«Πρόκειται – και θα προτείνω αυτό να γίνει κατά τη συνάντηση της ΕΕ τον Οκτώβριο — να συζητηθεί η μελλοντική σχέση με την Τουρκία, περιλαμβανομένου του θέματος της αναστολής ή της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

«Θα πιέσω να τηρηθεί μια αποφασιστική στάση (…) Όμως πρέπει να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας», υπογράμμισε η Μέρκελ, εξηγώντας ότι θα πληγεί η ΕΕ, αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δει τις χώρες μέλη να διαφωνούν μεταξύ τους για το θέμα. «Αυτό θα αποδυνάμωνε δραματικά τη θέση της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network