Προειδοποίηση στην M23 να εγκαταλείψει την Γκόμα

Προειδοποίηση στην M23 να εγκαταλείψει την Γκόμα

Πρέπει να εφαρμοστούν και τα δέκα σημεία στο ανακοινωθέν που εκπόνησε η σύνοδος της ΑΕ για τον ανατολικό τομέα ΛΔ Κονγκό, προτρέπουν ΑΕ, ΟΗΕ, πρόεδροι γειτονικών κρατών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε, σήμερα, από την έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη τους αντάρτες του κινήματος M23 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να αποσυρθούν αμέσως βόρεια από την πόλη της Γκόμα, σε αρμονία με το ψήφισμα της ειρηνευτικής συνόδου υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ), που συγκλήθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντα, χθες Σάββατο.

Η ΑΕ δια της προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της, Νκοσαζάνα Ντλαμινι Ζούμα, κάλεσε επίσης το M23 να εγκαταλείψει άμεσα την Γκόμα, όπως ορίζει το ένα από τα 10 σημεία στο τελικό ανακοινωθέν της ανωτέρω συνόδου.

-Η Γκόμα κατελήφθη την Τρίτη απ τις δυνάμεις των ανταρτών του M23.

Αυτές προσκαλούνται να αποσυρθούν, άμεσα, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων βόρεια από την Γκόμα, σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν.

Συνάντηση "προκαταρκτικού χαρακτήρα" με τον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Ζοζέφ Καμπίλα είχε ο πρόεδρος του Μ23, ο Ζαν-Μαρί Ρουνίγκα Λουγκερέρο, μετά το τέλος της συνόδου της ΑΕ, όπως βεβαίωσε κατόπιν ο ίδιος.

Η Ντλαμινι Ζούμα είπε επίσης, σήμερα, ότι η ΑΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την "ανθρωπιστική κρίση" που έχουν προκαλέσει "οι ποικίλες καταχρήσεις κατά των αμάχων" στην ευρύτερη περιοχή της Γκόμα.

"Μεγάλο ενδιαφέρον, να διευθετηθεί η ανωτέρω έκνομη κατάσταση" εκφράζουν ακόμα οι πρόεδροι της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, αλλά του Κονγκό, Ντενί Σασό Νγκούεσο.

"Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο έδαφος της ΛΔ Κονγκό δρούν πολλές ένοπλες οργανώσεις, για καθεμία πρέπει να εξευρεθεί μία λύση, το ανακοινωθέν της συνόδου στην Καμπάλα είναι μια καλή βάση διαπραγματεύσεων", συμφωνούν οι δύο πρόεδροι.

Γιά τον ορυκτό και αγροτικό πλούτο του ανατολικού τομέα στη ΛΔ Κονγκό ενδιαφέρονται ζωηρά πολλοί εκτός, βέβαια, της κυβέρνησης στην Κινσάσα, πολλές ανταρτικές ομάδες, αλλά και αρκετές κυβερνήσεις γειτονικών κρατών όπως είναι πρωτίστως η Ρουάντα κι η Ουγκάντα. Τα τελευταία περίπου 20 έτη, ο τομέας αυτός έχει γίνει θέατρο για επανειλημμένες, φονικές συγκρούσεις.

SHARE:

24Media Network