Πρώην φρουρός των SS στη δίκη του για τη δολοφονία 5.230 ανθρώπων: “Θέλω να ξεχάσω”

Πρώην φρουρός των SS στη δίκη του για τη δολοφονία 5.230 ανθρώπων: “Θέλω να ξεχάσω”
Ο Μπρούνο Ντέι κατά τη δίκη του το Οκτώβριο του 2019 AP

Ο 93χρονος Μπρούνο Ντέι δικάζεται σε δικαστήριο ανηλίκων επειδή κατά την τέλεση των εγκλημάτων ήταν σχεδόν 17 ετών.

Μία από τις τελευταίες δίκες που αφορούν τις θηριωδίες των ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπως αναφέρει το BBC, κάθεται ο 93χρονος Μπρούνο Ντέι, πρώην φύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, κοντά στο Γκντανσκ στην κατεχόμενη τότε Πολωνία. “Θέλω να το ξεχάσω και να μην το ξαναπεράσω αυτό ξανά” απάντησε ο Ντέι ερωτηθείς αν έχει πει στα εγγόνια του για το παρελθόν του.

Κατηγορείται για βοήθεια στη δολοφονία 5.230 ανθρώπων στο στρατόπεδο και ότι υποστήριξε την «δόλια, σκληρή δολοφονία» Εβραίων στο Ολοκαύτωμα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτές οι δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Αυγούστου 1944 και Απριλίου 1945.

“Δεν είχα καμία συμβολή σε αυτό, εκτός του ότι ήμουν φύλακας. Αλλά αναγκάστηκα να το κάνω, ήταν μια εντολή”, είπε στο δικαστήριο του Αμβούργου.

Να σημειωθεί ότι δικάζεται σε δικαστήριο ανηλίκων επειδή κατά την τέλεση του εγκλήματος ήταν σχεδόν 17 ετών.

Στη δίκη τον Ιανουάριο ένας ιστορικός κατέθεσε ότι ο Ντέι στάλθηκε στο στρατόπεδο αρχικά ως στρατιώτης της Βέρμαχτ και δεν εντάχθηκε στα SS μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944. Έτσι, όπως ακούστηκε, θα μπορούσε να είχε ζητήσει μεταφορά σε άλλη μονάδα πριν γίνει μέλος των SS.

Αυτή αναμένεται να είναι μία από τις τελευταίες δίκες των ναζιστών εγκληματιών πολέμου, καθώς και οι επιζώντες και οι δράστες είναι πλέον πολύ μεγάλοι σε ηλικία, και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αναμνήσεις τους έχουν “θολώσει”.

Δικηγόρος υπεράσπισης του Ντέι ​​έχει ζητήσει να γίνει ψυχιατρική εξέταση του πελάτη του.

Ο Ντέι κατά την παρουσία του στο δικαστήριο τον Οκτώβριο, έδωσε λεπτομέρειες για την υπηρεσία του στα SS.

Είπε ότι λίγο πριν από το τέλος του πολέμου βοήθησε στη φύλαξη κρατουμένων του Στούτχοφ που μεταφέρονταν με βάρκα κατά μήκος της Βαλτικής προς το Νόισταντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Καθώς τα βρετανικά στρατεύματα πλησίαζαν, οι SS οδήγησαν τους επιζώντες κρατούμενους στην περιοχή του λιμανιού και ο Ντέι αργότερα εγκατέλειψε το σημείο.

Πέρυσι, παραδέχτηκε ότι γνώριζε για τους θαλάμους φυσικού αερίου στο Στούτχοφ και ότι έβλεπε “ανθρώπους που είχαν υποφέρει”.

Τον Δεκέμβριο, ένας 91χρονος επιζών ο Αβραάμ Κορίσκι κατέθεσε από το Ισραήλ. Ήταν 16 ετών όταν στάλθηκε στο Στούτχοφ το 1944.

Είπε ότι «μας χτυπούσαν συνεχώς, ενώ εργαζόμασταν» και ότι οι SS πραγματοποιούσαν σαδιστικές «παραστάσεις» μπροστά στους κρατουμένους. Σε μια περίπτωση, γιος αναγκάστηκε να ξυλοκοπήσει τον πατέρα του μέχρι θανάτου.

Αρκετές έρευνες για εγκλήματα πολέμου άνοιξαν εκ νέου από τις γερμανικές αρχές μετά από την απόφαση ορόσημο του 2011 εναντίον του πρώην φύλακα του στρατοπέδου Σομπίμπορ Τζον Ντέμιανιουκ  στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για μαζικές δολοφονίες, αλλά πέθανε εν αναμονή της έφεσης. Προηγουμένως, τα δικαστήρια απαιτούσαν αποδεικτικά στοιχεία για την άμεση εμπλοκή πρώην φρουρών SS σε φρικαλεότητες.

Το 2016 οι ερευνητές βρήκαν ρούχα των SS με το όνομα του Ντέι, μαζί με την υπογραφή του στα αρχεία του Στούτχοφ.

Εκείνη τη χρονιά, ο Όσκαρ Γκρένινγκ, γνωστός ως ο λογιστής του Άουσβιτς, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επειδή είχε βοηθητικό ρόλο στη δολοφονία 300.000 Εβραίων, χωρίς αποδείξεις συμμετοχής σε συγκεκριμένη δολοφονία. Ο Γκρένινγκ πέθανε το 2018, ενώ ήταν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης.

Το Στούτχοφ ορίστηκε επίσημα στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1942. Ήταν το πρώτο τέτοιο στρατόπεδο που χτίστηκε έξω από τα γερμανικά σύνορα στον πόλεμο και το τελευταίο που απελευθερώθηκε από τον σοβιετικό στρατό στις 9 Μαΐου 1945.

Περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει στο στρατόπεδο. Οι φρουροί άρχισαν να χρησιμοποιούν θαλάμους αερίου εκεί τον Ιούνιο του 1944.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα