Προκλητικός Ερντογάν στα Κατεχόμενα: “Παρά τις προδοσίες, εμείς δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια”

Προκλητικός Ερντογάν στα Κατεχόμενα: “Παρά τις προδοσίες, εμείς δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια”
Ο Ερντογάν στην ψευδοβουλή Video Printscreen / Twitter @oznurcalik

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, επανέλαβε το αφήγημά του περί λύσης δυο κρατών, κατά την ομιλία του στην ψευδοβουλή στα Κατεχόμενα. Οι προκλητικές δηλώσεις του, η υποδοχή του και το πρόγραμμά του στην Κύπρο.

Προκλητικός, όπως αναμενόταν, εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του εντός της ψευδοβουλής στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου έφτασε λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας (19/07). Μαζί του είναι και η σύζυγός του Εμινέ, ενώ τους υποδέχθηκαν ο Ερσίν Τατάρ και σύζυγός του, Σιμπέλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε στην ομιλία του το αφήγημά του περί λύσης δυο κρατών, όπως είχε κάνει πριν την άφιξή του στο νησί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Sigmalive.com, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «σήμερα είναι μια πολύ, πολύ σημαντική και με νόημα ημέρα. Σήμερα, διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας, μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, είτε το θέλουν είτε όχι».

Ερντογάν: “Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί”

Ως μια μεγάλη υπόθεση χαρακτήρισε το Κυπριακό Ζήτημα ο Τούρκος Πρόεδρος. Συνέχισε λέγοντας ότι η «υπόθεση αυτή, είναι υπόθεση ενός μεγάλου έθνους, της ιστορίας του, της μεγάλης του εθνικής συνείδησής, του μεγάλου αγώνα με το ηρωικό έπος που γράφτηκε το 1974.

Εκείνοι που νόμισαν ότι οι Κύπριους αδελφοί μας θα ήταν ένα εύκολο δόλωμα ηττήθηκαν από τον επικό αγώνα που έδωσαν οι Τούρκοι στρατιώτες. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους στηριζόμενοι στις δυνάμεις στις οποίες βασίζονται, βρήκαν τον σιδερένιο τουρκοκυπριακό λαό απέναντί τους».

Συμπλήρωσε ότι φθάσαμε στο σήμερα «πληρώνοντας τίμημα. Παρά τις προδοσίες κλπ., εμείς δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Όσο κι αν αυτό το κλίμα αδελφότητας έχει ενοχλήσει ορισμένους στην Αμερική, εμείς θα περπατήσουμε αποφασιστικά σε αυτό το μονοπάτι».

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί», είπε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι η «ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτήν την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους Τ/Κ. Δεν υπήρχε τίποτα που δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο».

Προαναγγελίες για ψευδοπροεδρικό, βουλή και… κήπο

Ο σουλτάνος προανήγγειλε επίσης την οικοδόμηση νέου ψευδοπροεδρικού και ψεδοβουλής, αφού όπως είπε ο «τ/κ λαός δεν έχει αυτά που του αξίζει».

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να φτιάξει έναν Εθνικό Κήπο στα κατεχόμενα. «Θέλουμε επίσης να φτιάξουμε έναν Εθνικό Κήπο. Αυτή είναι η απόδειξη της ύπαρξης ενός κράτους. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, κάποιος θα μπορέσει να δει τι είδους κράτος είναι η Βόρεια Κύπρος. Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να μετατρέψουμε αυτό το ιστορικό κτίριο, όπου ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ, σε μουσείο και να το αφήσουμε σε νέες γενιές», είπε.

Η υποδοχή του στα Κατεχόμενα

Όπως μεταδίδει το Sigmalive.com, νωρίτερα δεκάδες αυτοκίνητα συνοδείας και λεωφορεία μετέφεραν τον Τούρκο Πρόεδρο και τη συνοδεία του στην κατεχόμενη Λευκωσία. Από τα μεγάφωνα στο χώρο του παράνομου αεροδρομίου ακουγόταν το παραδοσιακό τ/κ τραγούδι “Κύπρος μου”. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν επιβιβάστηκε σε ένα από τα λεωφορεία το οποίο σταμάτησε έξω από το αεροδρόμιο, όπου πλήθος κόσμου με σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ανέμεναν τον κ. Ερντογάν για να τον χαιρετίσουν.

Στο κτίριο της τουρκικής «πρεσβείας» στην κατεχόμενη Λευκωσία που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της «βουλής» όπου μίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν, είχαν τοποθετηθεί μεγάλες αφίσες με το πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου και του Τ/κ ηγέτη.

Το «συγκυβερνών» Κόμμα Αναγέννησης έστησε σκηνή δίπλα από τη «βουλή» και στην είσοδο αυτής τοποθετήθηκε μια τεράστια φωτογραφία του προέδρου του κόμματος, Ερχάν Αρικλί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την κατεχόμενη Λευκωσία με «ειδικές δυνάμεις ασφαλείας» και «αστυνομικούς».

Μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο έφθασαν στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, ο Πρόεδρος του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας, ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, οι 3 Αντιπρόεδροι του ΑΚΡ, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ, ο αρχηγός του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, πολλοί Βουλευτές και άλλοι.

Οι δηλώσεις Ερντογάν στο αεροδρόμιο

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο πριν από το ταξίδι του στα Κατεχόμενα δήλωσε ότι «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ και θα εξετάσουμε την κατάσταση σχετικά με την εθνική μας υπόθεση (σ.σ. Κυπριακό) και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».

«Ο Τουρκοκύπριος λαός είναι κυριαρχικά ισότιμος στο νησί. Μια λύση στην Κύπρο μπορεί να βρεθεί μόνο με βάση τα γεγονότα στο νησί. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε όλα τα μέρη που επιθυμούν ένα δίκαιο, διαρκές και βιώσιμο μέλλον στην Κύπρο να εκμεταλλευτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Κάθε μέλος του τουρκικού λαού θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους. Oι Τουρκοκύπριοι αγωνίζονται για ισότητα και δικαιοσύνη στο νησί για πάνω από μισό αιώνα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά στον κόσμο ποιος είναι υπέρ της λύσης και ποιος επωφελείται από το αδιέξοδο».

«Θα ανακοινώσω τα καλά νέα στο κοινοβούλιο της ΤΔΒΚ. Δεν θα είναι έκπληξη αν τα πω εδώ. Τότε η ομιλία μου εκεί δεν θα έχει νόημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Δένδια ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών στην Κύπρο κι αν ισχύει ο ισχυρισμός ότι Ε/Κ άνοιξαν πυρ εναντίον Τούρκων στρατιωτών, (σ.σ. το επεισόδιο στην ακταιωρό) παρενέβη ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι «υπήρχε μια τέτοια είδηση, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Για το ίδιο θέμα ο Ερντογάν απάντησε ότι «το να κάνεις ένα τέτοιο λάθος, θα σήμαινε μπελάδες. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο, εμείς θα επεμβαίναμε αμέσως».

Όσον αφορά τις δηλώσεις Δένδια, ο Ερντογάν απάντησε:

«Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο ισότιμων και κυρίαρχων κρατών. Περάσαμε 40-50 χρόνια με όσα λέγονταν και δεν καταφέραμε να έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Αυτή η εποχή τελείωσε, τελείωσε! Δεν δεχόμαστε τη φιλοσοφία της μειονότητας. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Το πρόγραμμα του Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Στις 17.00 αναμένεται να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο και στις 17.30 να συμμετάσχει σε «συνάντηση με νέους» στο Μπουγιούκ Χαν στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στις 19.30 θα διοργανωθεί επίδειξη στην αίθουσα αθλοπαιδιών Ατατούρκ και στις 20.50, Έρντογαν και Τατάρ θα δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ «βουλευτών» και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών. Στις 19 Ιουλίου το πρόγραμμα του Έρντογαν και της αντιπροσωπείας του ολοκληρώνεται στις 22.30 με συμμετοχή στην λεγόμενη «Σκοπιά της Αυγής» στην παραλία της κατεχόμενης Κερύνειας.

Στις 20 Ιουλίου θα παραστεί σε προσευχή στο Τζαμί Χαλά Σουλτάν στις 06.00 το πρωί, σε τελετή στο μνημείο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 08.00 το πρωί και στην στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ στις 09.00 το πρωί. Στις 13.30 θα μεταβεί με την αντιπροσωπεία του στο ξενοδοχείο Concorde όπου θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του νέου «προεδρικού μεγάρου» το οποίο θα ανεγερθεί στην περιοχή Αγίου Δομετίου, τζαμιού στο περίκλειστο Βαρώσι, του «εθνικού κήπου» στο περίκλειστο Βαρώσι, του βόρειου περιφερειακού δρόμου, του έργου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του πλοίου μουσείου στον κατεχόμενο Καραβά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα