Προσέγγιση ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία βλέπει ο Λαβρόφ

Προσέγγιση ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία βλέπει ο Λαβρόφ

Αρχίζουν να τα βρίσκουν Μόσχα και Δύση για την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι υπάρχει "προσέγγιση" στις απόψεις της Μόσχας και της Δύσης όσον αφορά την ουκρανική κρίση.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η άποψη Λαβρόφ, ανοίγει ο δρόμος για μια ενδεχόμενη "κοινή πρωτοβουλία" για την επίλυση του προβλήματος.

"Οι απόψεις μας πλησιάζουν. Η τελευταία συνάντησή μου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Χάγη και οι επαφές μου με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες δείχνουν ότι διαγράφεται η πιθανότητα μιας κοινής πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να προταθεί στην Ουκρανία", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Vesti, διαβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα "δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να διαβεί τα σύνορα με την Ουκρανία".

Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, αν και δηλώνει έτοιμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσοφώνων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμφωνα πάντε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

"Δεν έχουμε καμιά απολύτως πρόθεση --ούτε συμφέρον-- να διαβούμε τα σύνορα της Ουκρανίας", δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Vesti.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες κοντά στα ανατολικά σύνορά του, δημιουργώντας φόβους για επέμβαση στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

"Οι απόψεις μας πλησιάζουν. Η τελευταία μου συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Χάγη και οι επαφές μου με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες δείχνουν πως διαγράφεται η δυνατότητα για μια κοινή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να προταθεί στην Ουκρανία", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμη ότι για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, "η δουλειά πρέπει να είναι συλλογική" και "οι υπερβολές να σταματήσουν" από την πλευρά αυτών που καθαίρεσαν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Ρώσος υπουργός πρότεινε μια "ομοσπονδοποίηση" της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας: "Δεν είναι μια λέξη ταμπού. Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτό, όχι τόσο επειδή το επιθυμούμε, αλλά επειδή είναι μια απαίτηση των περιφερειών του Νότου και της Ανατολής".

Πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, έχουν αναφέρει τον τελευταίο καιρό το ενδεχόμενο μιας "αποκέντρωσης" για να κατευνασθούν οι αυτονομιστικές εντάσεις σε ορισμένες ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
SHARE:

24Media Network