Πρωθυπουργός Αρμενίας: Ένας νέος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν είναι “πολύ πιθανός”

Πρωθυπουργός Αρμενίας: Ένας νέος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν είναι “πολύ πιθανός”
Αρμένιοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (φωτογραφία αρχείου) AP

Για ενδεχόμενο νέο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας και έκανε λόγο για γενοκτονία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καθώς τα δύο κράτη διεκδικούν τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Μέχρι να υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, βεβαίως, ένας (νέος) πόλεμος (με το Αζερμπαϊτζάν) θα είναι πολύ πιθανός», προειδοποίησε ο Πασινιάν.

Παράλληλα, κατήγγειλε τη «γενοκτονία» που διεξάγει το Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα, ο οποίος βρίσκεται επί μήνες υπό αποκλεισμό από τις αζέρικες δυνάμεις.

«Πρόκειται για γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη» τόνισε ο Πασινιάν, κατηγορώντας τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι δημιουργεί ένα «γκέτο» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις αρχές Ιουλίου όταν το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τον θύλακα με την Αρμενία.

Αυτός ο αποκλεισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει δημιουργήσει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση εντός του θύλακα, του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης.

Καθώς ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών, στις 15 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν οδήγησε σε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο, ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Μπακού για να άρει τον αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών παρεμποδίζονται από «την επιθετική ρητορική και τη ρητορική μίσους του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων».

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του ορεινού θύλακα, ο δεύτερος εκ των οποίων, το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των αρμενικών δυνάμεων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα