Με στήριξη από ανεξάρτητους

default image

Η Τζούλια Γκιλάρντ παρέμεινε πρωθυπουργός της Αυστραλίας, καθώς δύο ανεξάρτητοι βουλευτές αποφάσισαν να στηρίξουν το Εργατικό κόμμα βάζοντας τέλος στο πολιτικό θρίλερ

Θα παραμείνει  πρωθυπουργός της Αυστραλίας η Τζούλια Γκίλαρντ καθώς εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την απόφαση και των δυο τελευταίων ανεξάρτητων βουλευτών να στηρίξουν το Εργατικό Κόμμα.

Μετά την απόφαση του Ρομπ Οκσοτ και το Τόνι Γουίλσορ  η  Γκίλαρντ διαθέτει πλέον 76 στις 150 έδρες του κοινοβουλίου.”Υποστηρίζω την κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ”, δήλωσε ο Οκσοτ.

Για πρώτη φορά σε 70 χρόνια, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Αυστραλίας, οι Εργατικοί της Γκίλαρντ και η Φιλελεύθερη/Εθνική Συμμαχία του Τόνι Αμποτ, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές της 21ης Αυγούστου.

Χθες, οι  ανεξάρτητοι βουλευτές συμφώνησαν, τόσο με τους Εργατικούς όσο και με τον Συνασπισμό, σε ορισμένες αλλαγές στη διαδικασία λειτουργίας του Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα στον ορισμό του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος θα είναι άτομο εκτός κυβέρνησης, ενώ κατά την έναρξη θα ακολουθείται το εθιμοτυπικό των τελετών των Αβοριγίνων (acknowledgement to country).

Κατά την ώρα των ερωτήσεων, οι απαντήσεις των υπουργών θα πρέπει να είναι άμεσες, συγκεκριμένες και σχετικές με τις ερωτήσεις που τούς γίνονται και θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε 4 λεπτά, ενώ οι ερωτήσεις να διατυπώνονται σε διάρκεια 45 δευτερολέπτων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Αυστραλία Νίκ Μπράιαν τονίζει ότι η διακυβέρνηση από την Γκίλαρντ θα είναι πολύ δύσκολη καθώς έχει ισχνή πολυψήφια.

Η Γκίλαρντ αντικατέστησε τον πρώην πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ. Τον περασμένο Ιούνιο κορυφαία στελέχη του Εργατικού κόμματος οργάνωσαν την αντικατάσταση του Ραντ, λόγω της δραματικής πτώσης της δημοτικότητάς του, που παρέσυρε την Εργατική κυβέρνηση, με την ελπίδα το κόμμα, υπό τη νέα ηγεσία της Τζούλιας Τζίλαρντ, να εξασφαλίσει μια νέα κυβερνητική θητεία.

Η  Γκίλαρντ,  είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Αυστραλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα