Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Φιλίπ

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Φιλίπ

Τι είπε, μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καλώντας τους Γάλλους να έχουν "το κουράγιο να την αντιμετωπίσουν με θάρρος και ειλικρίνεια"

Η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ έλαβε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης του γαλλικού κοινοβουλίου, εξασφαλίζοντας συντριπτική πλειοψηφία, με 370 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες της Γαλλίας εξαιτίας του υπέρογκου χρέους της.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει οι Γάλλοι να έχουν «το κουράγιο να αντιμετωπίσουν με θάρρος και ειλικρίνεια» την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα των 8 δισεκ. που διαπίστωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη του περασμένου μήνα, ύστερα από έλεγχο που είχε ζητήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε:

«Η διαπίστωση είναι σοβαρή, 8 δισεκ. ευρώ μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες. Το χρέος μας έχει φθάσει σε ένα ανυπόφορο ύψος: 2.147 δισεκ. ευρώ. Κάθε χρόνο η Γαλλία δαπανά 42 δισεκ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων, πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει τον προϋπολογισμό μας για την εθνική άμυνα.

Αυτό το χρέος, μας κάνει να είμαστε στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών των οποίων οι διακυμάνσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο το μέλλον μας. Εάν τυχόν προέκυπτε μια νέα κρίση δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελιγμών.

Εάν τα επιτόκια αυξηθούν κατά μια μονάδα και είναι σίγουρο ότι μια μέρα θα αυξηθούν, θα είναι το ισοδύναμο του προϋπολογισμού για την ανώτατη εκπαίδευση που θα εξαφανισθεί.

Και παρ' όλα αυτά συνεχίζουμε με δαπάνες που είναι μεγαλύτερες από τις εισπράξεις μας» τόνισε.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαχείριση των Γερμανών πρόσθεσε :

«Η αλήθεια είναι ότι όταν οι Γερμανοί γείτονές μας συλλέγουν ένα φόρο των 100 ευρώ, ξοδεύουν 98 ευρώ, ενώ εμείς φορολογούμε 117 ευρώ και ξοδεύουμε 125 ευρώ. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να διαρκέσει η κατάσταση αυτή;» αναρωτήθηκε

«Κάτω από το ανήσυχο βλέμμα των Γάλλων χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο που βρυχάται όλο και πιο δυνατά. Οι Γάλλοι δεν πιστεύουν στις απλοϊκές λύσεις, στην έξοδο από το ευρώ ή στη διαγραφή του χρέους» τόνισε.

Αναφορικά με τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Ε. Φιλίπ εξήγησε :

«Στόχος μου είναι να φέρω το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ από το 2017 και να οδηγήσω τη στρατηγική των δημόσιων οικονομικών με βάση τους κάτωθι απλούς κανόνες :

- Να μειώσω μέσα στην πενταετία τη φορολογική πίεση κατά μια μονάδα του ΑΕΠ.

- Να μειώσω τη δημόσια δαπάνη κατά τρεις μονάδες ΑΕΠ, κατά την ίδια περίοδο».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θέλησε στη συνέχεια να καθησυχάσει τους πολίτες, ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας διότι «οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως η μεταβλητή παράμετρος προσαρμογής του προϋπολογισμού» δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων και πρόσθεσε: «αντίθετα οι υποχρεωτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 20 δις ευρώ έως το 2022».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Γαλλία δεν μπορεί να είναι συγχρόνως πρωταθλήτρια των δημόσιων δαπανών και πρωταθλήτρια φοροσυλλέκτρια».

Ο Εντουάρ Φιλίπ δεσμεύθηκε, να παραμείνουν σταθερές οι δημόσιες δαπάνες και να μην αυξηθούν το 2018.

(Φωτογραφία: AP Images/Michel Euler)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προβληματισμός για την ασάφεια του Μακρόν

Γαλλία: Αποχωρεί ο Αμόν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα

SHARE:

24Media Network