Πτώση της δημοτικότητας Μέρκελ μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας

Πτώση της δημοτικότητας Μέρκελ μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας

Νέα δημοσκόπηση δείχνει πως υπάρχει απότομη πτώση στη δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ λόγω του σκανδάλου κατασκοπείας που συνεχίζει να απασχολεί τη Γερμανία

Η δημοτικότητα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σημείωσε ραγδαία πτώση στον απόηχο του σκανδάλου κατασκοπείας που συνεχίζει να ταλανίζει την Γερμανία, και πλέον η Μέρκελ έπεσε από την πρώτη θέση μεταξύ των Γερμανών πολιτικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Όπως αναφέρεται, η Μέρκελ, που δέχεται επικρίσεις λόγω των δημοσιευμάτων περί του ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να παρακολουθεί εταιρείες και αξιωματούχους στην Ευρώπη, είδε τα ποσοστά δημοτικότητας της να πέφτουν στο 70% σε δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest Dimap.

Παρόλο που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Γερμανία, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη πτώση στα ποσοστά δημοτικότητας της καγκελαρίου μέσα σε μόλις έναν μήνα. Αυτό το ποσοστό είναι η χαμηλότερη επίδοσή της μετά το 65% του Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που έχει βγει αλώβητος από το σκάνδαλο, ξεπέρασε την Μέρκελ και κατέλαβε στην πρώτη θέση στην κατάταξη των Γερμανών πολιτικών βάσει δημοτικότητας, με 74%.

Παράλληλα, ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που είχε κάνει λόγο περί "σκανδάλου των μυστικών υπηρεσιών", εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο της Μέρκελ στο σκάνδαλο, που προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές στην κυβέρνηση συνασπισμού, ανέβασε τα ποσοστά του κατά πέντε μονάδες στο 53%.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο έλεγχος του Βερολίνου στις μυστικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκής.

Η Μέρκελ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η καγκελαρία θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα που διεξάγεται από το κοινοβούλιο για το θέμα αυτό.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network