Πυρά Ερντογάν: “Κακομαθημένες ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος, δεν είμαστε αιχμάλωτοί τους”

Πυρά Ερντογάν: “Κακομαθημένες ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος, δεν είμαστε αιχμάλωτοί τους”
Ο Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Burhan Ozbilici

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εν μέσω Συνόδου Κορυφής - Χαρακτηρίζει "ρηχή" την ΕΕ και υπεύθυνη για διεθνείς κρίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε εξέλιξη είναι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να μπαίνουν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Φυσικά, σε μια παράλληλη ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχανε την ευκαιρία να εκτοξεύσει εκ νέου τα βέλη του προς όλους τους αποδέκτες.

“Είναι η πρωταρχική μας επιλογή να επιλύσουμε τις διαφορές σχετικά με την κατανομή των πολιτικών και εμπορικών προοπτικών στην Ανατολική Μεσόγειο σε δίκαιη βάση” δήλωσε ο Τ. Ερντογάν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της τουρκικής βουλής, για να προσθέσει, ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους: “Οι κακομαθημένες Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα και ελληνοκυπριακή πλευρά, μας κρατούν αιχμάλωτους, έχοντας δημιουργήσει μια αναποτελεσματική και ρηχή δομή. Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που να έχει αναδυθεί στην περιοχή μας και να επιλυθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, κάθε κρίση στην οποία εμπλέκεται η Ένωση έχει ενταθεί, αποκτώντας νέες διαστάσεις”.

Θυμίζουμε άλλωστε πως ο Ερντογάν έστειλε νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν τη Σύνοδο, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη, δείχνοντας τις προθέσεις του. Στο κείμενό του έκανε λόγο για στόχους. “Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων” έλεγε χαρακτηριστικά.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εγκριθεί στο τελικό κείμενο ο κατάλογος των κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές της κινήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο η τουρκική πλευρά, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το προσφυγικό.

Αυτό που αναμένεται είναι να δοθεί “ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία” για αποκλιμάκωση και εμβάθυνση των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά, αλλά και προς τερματισμό των παράνομων κινήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο οι κυρώσεις ίσως παραπεμφθούν για το μέλλον, όπως έχουμε δει να γίνεται και σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Η δε γερμανική πλευρά, σίγουρα δεν τάσσεται τόσο ένθερμα υπέρ των κυρώσεων.

Από τη δική της πλευρά, κατά την έναρξη των συζητήσεων, η η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε: “Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα”.

“Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη” δήλωσε προσερχόμενος από τη δική του μεριά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή του θέση.

Σημειώνεται πως η συζήτηση για την Τουρκία θα είναι εφ΄όλης της ύλης, δηλαδή θα εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα τουρκικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το αίτημα της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ.

Τέλος, η Κύπρος ζητά να επικυρωθεί η απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο σε επίπεδο ΥΠΕΞ της Ένωσης. Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή το μεσημέρι.

Βάσει επίσημης ατζέντας, οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στα ακόλουθα ζητήματα:

-επιστροφή μετά την πανδημία του κορωνοϊού σε μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά το συντομότερο δυνατό,

-ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και αύξηση της αυτονομίας τους,

-επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα