Πυρηνικός Βλαδίμηρος: Η Δύση φοβάται τα όπλα του Πούτιν

Πυρηνικός Βλαδίμηρος: Η Δύση φοβάται τα όπλα του Πούτιν
Πούτιν και Λουκασένκο AP

Η αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας στην Ουκρανία και ανεξάρτητα του πως θα εξελιχθεί, έφερε τα πυρηνικά όπλα και πάλι στο προσκήνιο.

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης σε μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ό,τι φοβόταν η Δύση.

Μάλιστα, η επίθεση ξεπέρασε τις προβλέψεις που είχαν κάνει επισήμως οι διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας. Βάσει εξελίξεων, η Δύση μοιάζει σαν να “πιάστηκε στον ύπνο”, με ΕΕ και ΝΑΤΟ να συνεδριάζουν εκτάκτως για να δουν πώς θα κινηθούν, κυρίως σε επίπεδο κυρώσεων.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Rasmussen, εμφανίστηκε στο show του Robert Peston του Spectator και του ITV News, και εξέφρασε τον φόβο πως ο Πούτιν έχει “τρελαθεί”, ότι η πρόσφατη συμπεριφορά του δεν φαινόταν εξ αρχής λογική, και ότι κανείς γύρω του δεν μπορούσε να ελέγξει την επιθετικότητά του. Η αναφορά του Rasmussen αφορά το στενό επιτελείο του Ρώσου προέδρου.

Όπως τονίζει το Spectator, η εκτίμηση αυτή δείχνει να επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ώρες από την επίδειξη δύναμης που κάνει η Ρωσία, και παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις της ότι δεν θα μπει στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως επισήμως το Κρεμλίνο απαντούσε πως οι 150.000 ένοπλοι και τα άρματα, βρίσκονταν στα σύνορα της Ουκρανίας για να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με τον Rasmussen η δράση του Πούτιν καθιστά δύσκολη την όποια αξιολόγηση των επόμενων κινήσεών του. “Η συμπεριφορά του καθιστά επίσης πιο δύσκολο για τη Δύση, το να αξιολογήσει εάν οποιαδήποτε από τις εύλογες απαντήσεις της θα έχει αποτέλεσμα – ειδικά δεδομένης της σιωπηρής απειλής του Πούτιν ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά εναντίον οποιουδήποτε έθνους παρεμβαίνει άμεσα στα σχέδιά του”, τόνισε ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: “Η Δύση δεν θα κάνει στην άκρη όσο επιτίθεται ο Πούτιν εναντίον ουκρανικού λαού”. Είπε ακόμη πως ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στο πλάι του ουκρανικού λαού και πως “ελπίζει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να αντισταθεί”.

Η έμφαση του Τζόνσον σε όλες τις δηλώσεις του στις αναφορές στη “Δύση”, σημαίνει ότι ελπίζει και αναμένει ότι θα υπάρξει άμεση ενίσχυση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ με συντονισμένη προσέγγιση.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Πούτιν θεωρεί τις κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί ως πρόκληση. Η Δύση -και η ΕΕ ειδικότερα- πρέπει να σταματήσει να διοχετεύει καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη ρωσική οικονομία με αγορές φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, αναφέρει το Spectator. Ωστόσο, όπως τονίζει, είναι σαφές πως πρέπει να προετοιμαστούμε για αυξήσεις τουλάχιστον ένα τρίτο πάνω, στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε μια ενεργειακή κρίση που θα θυμίζει τη δεκαετία του 1970. Σημειώνεται πως η Μεγάλη Βρετανία διατίθεται να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματά της στα περίχωρα της Ουκρανίας και να προμηθεύσει με περισσότερο στρατιωτικό υλικό στον στρατό της Ουκρανίας, μιας χώρας που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

“Ο Τζόνσον είναι “σοκαρισμένος” από τις ενέργειες του Πούτιν. Είμαστε μάρτυρες της έναρξης ενός πολέμου που θα καθορίσει -και προς το χειρότερο- τη νέα εποχή μετά τον Covid”, τονίζει ο Robert Peston.

Σημειώνεται πως στα πυρηνικά του Πούτιν έχει αναφερθεί προσφάτως και το Politico. Όπως αναφέρει, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οδήγησε σε μια θαυμάσια συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, οι διπλωματικοί ελιγμοί οδήγησαν στην απομάκρυνση των σοβιετικών στρατηγικών πυρηνικών δομών που βρίσκονταν στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν, καθώς και τα τακτικά πυρηνικά όπλα από όλες τις σοβιετικές δημοκρατίες. Όμως, 30 χρόνια αργότερα, η πυρηνική απειλή έχει αυξηθεί στο μέγιστο επίπεδό της, μετά την κρίση της Κούβας το 1962.

Από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς ως ανεξάρτητες Δημοκρατίες, κατά παράβαση του Καταστατικού του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, το διαφαινόμενο πυρηνικό σκηνικό σύγκρουσης βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο, όπως αναφέρει το Politico. Ένα γεγονός που μας υπενθυμίζει πως οι ισορροπίες είναι πάντα λεπτές.

Άσκηση με πυρηνικά AP

 

Πρόβα πολέμου

Το ότι ο Πούτιν συμμαχεί με τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και παρακολούθησαν μαζί κοινή στρατιωτική άσκηση με πυρηνικά όπλα, νωρίτερα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν μια άσκηση ετοιμότητας αλλά κυρίως, μια ακόμη επίδειξη δύναμης και υπενθύμισης προς τη Δύση, του τι θα μπορούσε να συμβεί. Η “πρόβα πολέμου”, που έλαβε χώρα περίπου 112 χιλιόμετρα βόρεια της Ουκρανίας, συμπεριέλαβε την εκτόξευση των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon που μπορούν να διαφύγουν των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας, καθώς και πτήσεις του στρατηγικού βομβαρδιστικού Tupolev.

Η Ρωσία έπληξε με πυραύλους που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, στο πλαίσιο των ασκήσεων “Allied Resolve 2022”, που ήλθαν μόλις λίγες ώρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ανοιχτά πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να κινηθεί στρατιωτικά -και μάλιστα στόχος αποτελεί και η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι δύο ηγέτες έχουν προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να επανακαθορίσει τις ισορροπίες των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Λουκασένκο αλλάζει το Σύνταγμα της χώρας του που ούτως ή άλλως βρίσκεται υπό το καθεστώς του, για να επιτρέψει τα πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος. Κοινώς, η Λευκορωσία θα λειτουργεί ως πυρηνικό προαύλιο της Ρωσίας προς την ΕΕ.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι η Λευκορωσία θα ήταν “ανοιχτή” στο να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν ακριβώς αυτό, εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει όπλα ανατολικότερα, ή εάν η Ουκρανία προσχωρήσει στη συμμαχία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη δική τους μεριά λένε πως σέβονται μεν τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) που εμποδίζει τα κράτη να “κατέχουν” πυρηνικά όπλα, αλλά τους επιτρέπει να φιλοξενούν αυτά τα όπλα. Πέντε ευρωπαϊκά κράτη φιλοξενούν επί του παρόντος περίπου 100 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ: το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία. Τα παραπάνω αναδεικνύουν το γεγονός πως ένας παγκόσμιος εφιάλτης, δεν είναι απλά κάτι το απευχόμενο.

Στο δια ταύτα, διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως μια πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη, θα μπορούσε να θέσει αυτές τις δυνάμεις απόλυτης καταστροφής απέναντι στα αντίστοιχα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, με τις συνέπειες να είναι εντελώς απρόβλεπτες. Φυσικά, υπάρχει πάντοτε περιθώριο για αποκλιμάκωση. Ένα φλέγον ζήτημα θα συνεχίσει να είναι η στάση του Λουκασένκο, ενώ πάντοτε εκκρεμεί η ευρύτερη υπερψήφιση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW) του ΟΗΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ πέρυσι.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα πυρηνικά όπλα ανέρχονται διεθνώς στα 13.400 περίπου. Το 90% κατέχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Εκτιμάται πως αν κάνει χρήση πυρηνικών, η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει τη Βρετανία μέσα σε 20 μόλις λεπτά.

Εκτός αυτού τέτοια όπλα διαθέτουν η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, το Πακιστάν, η Ινδία, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ. Αυτήν την περίοδο οι πυρηνικές δυνάμεις επενδύουν πολλά χρήματα για τον “εκσυχρονισμό” του πυρηνικού τους οπλοστασίου ώστε να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό.

Η Συνθήκη έχει επικυρωθεί από μόλις 51 χώρες. Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί στην επικράτειά της αμερικανικά πυρηνικά όπλα ως δύναμη αποτροπής. Υπολογίζεται ότι 20 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες είναι αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση Μπίχελ, νοτιοδυτικά της Γερμανίας.

Φυσικά, όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν υπάρχει συνθήκη για έναν “περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο”. Ο ίδιος ο Πούτιν άλλωστε προειδοποίησε για συνέπειες “χωρίς προηγούμενο”, αν κάποιος σταθεί εμπόδιο στο έργο του.

Σημειώνεται εδώ πως λίγες ώρες πριν την επίθεση της Ρωσίας, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε πως “η Ουκρανία έχει όλα τα μέσα για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα”, σε υψηλότερο βαθμό από χώρες όπως το Ιράν αλλά και η Βόρεια Κορέα.

Περί κυρώσεων

Πρακτικά, η Δύση μπορεί να κινηθεί αυτή τη στιγμή μόνο με διεύρυνση κυρώσεων. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Stephen Kotkin, μιλώντας στο bloomberg, ο Πούτιν διαφαινόταν πως θα προχωρήσει σε εισβολή, ωστόσο οι Σύμμαχοι θα πρέπει να τον κάνουν να καταλάβει πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω.

“Δεν πληρώνει προσωπικά το τίμημα. Άλλοι πληρώνουν το τίμημα. Ουκρανοί πολίτες, Ρώσοι στρατιώτες, Ρώσοι πολίτες, αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν το τίμημα”, σχολιάζει ο Kotkin για τον Πούτιν.

Οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντησή τους στη Γενεύη 2022 Patrick Semansky/ap

 

Προσθέτει πως οι κυρώσεις πρέπει να απαντούν σε δύο ερωτήματα. Είναι ρεαλιστικές; Ποιος πληρώνει το κόστος τους; “Αυτό που συμβαίνει ως επί το πλείστον με τις οικονομικές κυρώσεις είναι ότι οι ντόπιοι, οι πολίτες, πληρώνουν το τίμημα. Τα καθεστώτα δεν πληρώνουν πραγματικά. Οι κυρώσεις σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα που κάνετε κάτι, αλλά επιτυγχάνουν τους στόχους της τιμωρίας αυτού του καθεστώτος ή την τροποποίηση της συμπεριφοράς αυτού του καθεστώτος; Αυτά είναι κομβικά ερωτήματα”, τονίζει ο καθηγητής. 

“Είμαι υπέρ των κυρώσεων, αλλά πρέπει να είναι έξυπνες. Αν δεν μπορείς να αποτρέψεις, πρέπει τουλάχιστον να τιμωρήσεις. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο αυτή τη στιγμή σε επαρκή κλίμακα”, τονίζει. “Οι κυρώσεις που συζητάμε αυτή τη στιγμή για ενέργεια, συναλλαγές και τις ρωσικές τράπεζες, θα προκαλέσουν πολύ σοβαρό “πόνο” στους συμμάχους και τους εταίρους μας, εκτός της ίδιας της Ρωσίας”.

Η πρόταση λοιπόν του καθηγητή, είναι σε πρώτη φάση να υπάρξουν κυρώσεις στον τεχνολογικό τομέα, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εξετάσει. “Έλεγχοι εξαγωγών στην τεχνολογία και στη μεταφορά τεχνολογίας. Ακόμη και η Κίνα εξαρτάται πλήρως από τη μεταφορά τεχνολογίας. Αυτό είναι λοιπόν το μεγάλο στοίχημα. Σχεδόν όλοι διαθέτουν λογισμικά αμερικανικής κατασκευής ή αμερικανικό εξοπλισμό. Πόσο εφικτή είναι λοιπόν μια γενική απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικού λογισμικού και εξοπλισμού στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού με στόχευση τη Ρωσία και τους εταίρους της; Αυτό είναι το ερώτημα”, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Αναφέρει ωστόσο πως η Ρωσία είναι η πηγή παλλαδίου, νικελίου, τιτανίου και χαλκού. Μαζί με την Ουκρανία, αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού. Παράλληλα, ο Kotkin τονίζει πως η Ρωσική οικονομία έχει πληγεί λιγότερο από άλλες δυτικές οικονομίες, λόγω της “ήπιας” πολιτικής που ακολούθησε για να αντιμετωπίσει τη πανδημία της Covid-19.

Ο καθηγητής επιβεβαιώνει μάλιστα και ο ίδιος τη θεωρία για έναν Πούτιν “εκτός ελέγχου”, με το επιτελείο του να μην γνωρίζει τις πλήρεις προθέσεις του. “Θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει το ουκρανικό καθεστώς χωρίς να χρειαστεί να κατακτήσει όλη τη χώρα. Δοκιμάζει την αντοχή μας και τις κυρώσεις που μπορούμε να του θέσουμε. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις αρχές της Δύσης που υποστηρίζουμε, επομένως πρέπει να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να δώσουμε στη Ρωσία ένα μερίδιο στη Διεθνή Τάξη, έχοντας πάντα κατά νου τον ρόλο που θέλει να παίξει. Εάν αισθανθεί ο Πούτιν πως έχει ένα μερίδιο σε αυτή τη Τάξη, τότε ίσως δούμε μια πιθανή αλλαγή συμπεριφοράς”.

Ενδεικτικά, το Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει την απαγόρευση σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επεξεργάζονται συναλλαγές για λογαριασμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών.

Ωστόσο, μακράν το πιο σαρωτικό μέτρο που περιέχεται στο πακέτο ελέγχων εξαγωγών θα προσομοίαζε στους περιορισμούς που τέθηκαν στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei Technologies Co Ltd (HWT.UL) από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, θα διεύρυνε δραματικά το πεδίο εφαρμογής του λεγόμενου “Κανόνα για το Εξωτερικό Άμεσο Προϊόν” (FDPR), που απαιτεί από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν εργαλεία των ΗΠΑ για να κατασκευάσουν τεχνολογικά προϊόντα στο εξωτερικό, να πάρουν άδεια από τις ΗΠΑ πριν τα στείλουν στη Ρωσία.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στη Ρωσία ήταν κάτω από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, και ήδη αντιμετωπίζουν πολλούς περιορισμούς. Ωστόσο, η χρήση του κανόνα FDPR θα διευρύνει δραματικά τον αντίκτυπο των περιορισμών που περιλαμβάνονται στο πακέτο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα