QatarGate: Το Κατάρ αποστασιοποιείται από το σκάνδαλο – “Ανοίγουν” λογαριασμούς και στη Βραζιλία

QatarGate: Το Κατάρ αποστασιοποιείται από το σκάνδαλο – “Ανοίγουν” λογαριασμούς και στη Βραζιλία
Κατάρ AP Photo/Jorge Saenz

Αποστάσεις από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παίρνει εκ νέου το Κατάρ, ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις της βελγικής κυβέρνησης. Οι έρευνες φτάνουν μέχρι και τη Βραζιλία.

Οποιαδήποτε ανάμειξη με QatarGate, το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνείται για ακόμη μια φορά το Κατάρ.

Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα διπλωμάτης της αποστολής του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται ότι η χώρα δέχθηκε “αποκλειστικά αυτή κριτική και επίθεση” στο πλαίσιο της έρευνας και ότι είναι βαθιά απογοητευμένη που η βελγική κυβέρνηση “δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να εξακριβώσει τα γεγονότα”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “ο περιορισμός του διαλόγου και της συνεργασίας” για το θέμα πριν από την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας θα επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τις συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι βελγικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε τέσσερα άτομα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, τους παρείχε μετρητά και δώρα για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων. Μεταξύ των ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται με το σκάνδαλο είναι και η Εύα Καϊλή.

QatarGate: Ανοίγουν λογαριασμούς και στη Βραζιλία

“Φως” στη δράση των μελών που φέρεται να πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο διαφθοράς ρίχνουν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα του συντρόφου της Εύας Καϊλή που κατασχέθηκαν από τις βελγικές αρχές.

“Οι υπολογιστές και τα κινητά ξεκίνησαν να ‘μιλάνε’ και να επιβεβαιώνουν στις βελγικές αρχές αυτό για το οποίο ήταν βέβαιες: ότι ήταν ο Τζιόρτζι που διηύθυνε, πιθανότατα εξ ονόματος του Παντζέρι, τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Αυτός ήταν που αποφάσιζε ποιο ψήφισμα θα έπρεπε να περάσει και ποιο όχι και αυτός που έδινε τις οδηγίες για τις ψηφοφορίες”, γράφει δημοσίευμα της La Repubblica.

“Ήταν μια συνηθισμένη διαδρομή γιατί σε ορισμένα ζητήματα ήταν ο Κοτζολίνο (ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών που επίσης ερευνάται για το σκάνδαλο) που έδινε τις οδηγίες. Αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το σπίτι του Τζόρτζι ήταν γεμάτο χαρτονομίσματα”, προσθέτει το δημοσίευμα.

Αυτό που εξετάζουν τόσο οι αρχές είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν “κρυφοί” λογαριασμοί σε χώρες του εξωτερικού. “Δεν είναι τυχαίο ότι στο αίτημα που εστάλη από το Βέλγιο στις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ήταν όχι μόνο να ψάξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κλίκας αλλά να αναζητήσουν πληροφορίες και έγγραφα και από τραπεζικά ιδρύματα εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα από την Lift Bank στη Βραζιλία”, αναφέρει η εφημερίδα.

Εύα Καϊλή: Στο “μικροσκόπιο” των αρχών η ΜΚΟ της αδερφής της, Μανταλένας

Στενεύει ο κύκλος των ερευνών γύρω από την Εύα Καϊλή και το QatarGate, καθώς στο “μικροσκόπιο” των αρχών φαίνεται πως μπαίνει ΜΚΟ που ίδρυσε η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή, με την ευρωβουλευτή να είναι μέλος της οργάνωσης.

Το θέμα ανέδειξε ο δημοσιογράφος του δικτύου Euractive Γκεόργι Γκότεβ, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του Star.

Η Μανταλένα Καϊλή ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Νομικό Παρατηρητήριο για τις Νέες τεχνολογίες, ELONTech. Στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ βρίσκεται σε περίοπτη θέση η Ευα Καϊλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, ρόλο «κλειδί» στην ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή έχει και ένα άτομο που απασχολείται ως σύμβουλος στο γραφείο της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες.

Εύα Καϊλή: Έρευνα για σύγκρουση συμφερόντων για τη ΜΚΟ

Μανταλένα και Εύα Καϊλή είναι αχώριστες. Βρίσκονται μαζί στις εκδηλώσεις της ΜΚΟ που πραγματοποιούνται ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό που εξετάζουν οι αρχές είναι αν η Εύα Καϊλή και κατ’ επέκταση η ΜΚΟ ήταν το «όχημα» για την προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που επιδοτούνται κατά 100%, φτάνοντας ακόμη και τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα ανέδειξε ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Euractive, με τίτλο «Οι σάπιοι καρποί της δημοκρατίας της ΕΕ».

«Προφανώς, εκ πρώτης όψεως, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και αυτό γιατί η αδερφή δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα και οι δυο (αδερφές) εργάζονται μαζί πολύ κοντά», ανέφερε στο Star ο δημοσιογράφος του Euractive, Γκεόργι Γκότεβ.

Η σύγκρουση συμφερόντων που επικαλείται ο πανευρωπαϊκός ειδησεογραφικός Οργανισμός είναι πως η Εύα Καϊλή είχε ρόλο συμβούλου στην οργάνωση, όπου διευθύντρια είναι η αδερφή της.

Ταυτόχρονα, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή λάμβανε μέρος σε ημερίδες και εκδηλώσεις που διοργάνωνε η ΜΚΟ, υπό την αιγίδα δηλαδή της αδερφής της.

Η Εύα Καϊλή είχε ρόλο συμβούλου στην οργάνωση, όπου διευθύντρια είναι η αδερφή της.

Εύα και Μανταλένα Καϊλή: Η ΜΚΟ και η real estate του Τζόρτζι

Στην υπόθεση, όμως, μπαίνει και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή. Η ElonΤech βρίσκεται υπό την “ομπρέλα” της Made Group, μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας στην οποία ιδρυτικό μέλος είναι μια γυναίκα που ίδρυσε μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι την εταιρεία real estate.

«Μπορώ μόνο να πω ότι μου μυρίζει σύγκρουση συμφερόντων. Τώρα, τα υπόλοιπα είναι για τον Εισαγγελέα. Υπάρχουν ακόμη πολλά σάπια πράγματα τα οποία παραμένουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επεσήμανε ο Γκεόργι Γκότεβ.

Το άρθρο του Euractive καταλήγει πως και να έχει διαπραχθεί αδίκημα, δύσκολα θα στεκόταν στο δικαστήριο χωρίς απτές αποδείξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα