Ράλι ανόδου οι ευρωπαϊκές μετοχές-"πέφτει" το 10ετές ιταλικό ομόλογο

Φωτογραφεία αρχείου
Φωτογραφεία αρχείου EUROKINISSI

Οι ενδείξεις ότι η Ιταλία μπορεί να διαφοροποιήσει τη στάση της στο θέμα των δημόσιων δαπανών "απελευθερώνει" τους επενδυτές ευρωπαϊκών μετοχών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραφαν τη Δευτέρα ράλι εν μέσω ενδείξεων ότι η Ρώμη ετοιμάζεται να επανεξετάσει τα σχέδιά της για τις δαπάνες που την έφεραν αντιμέτωπη με την πιθανότητα πειθαρχικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου, οι πιθανότητες επιβίωσης της συμφωνίας της Βρετανίας για το Brexit και οι νέες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά είναι η Ιταλία που κλέβει την παράσταση.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, λέγοντας ότι «κανείς δεν είναι κολλημένος» στο στόχο του 2,4% και οι ενδείξεις για μια αλλαγή συνεχίστηκαν τη Δευτέρα.

Ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών σημείωσε άλμα 5,3% και οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Ιούνιο. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου μειώθηκε νωρίτερα περισσότερο από 22 μονάδες βάσης σε χαμηλό δύο μηνών στο 3,17%, ενώ η διαφορά του (spread) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ήταν η μικρότερη εδώ και πάνω από ένα μήνα στις 279 μονάδες βάσης.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3% στο 1,1376 δολάριο και κατά 0,7% στα 128,90 γεν. Ενισχυμένο ήταν το βρετανικό νόμισμα έναντι του δολαρίου αφού το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν την Κυριακή σε συμφωνία για τα σχέδια του Λονδίνου για το Brexit.

Ωστόσο, η στερλίνα σημείωσε πτώση έναντι του ευρώ και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ότι η συμφωνία για το Brexit θα βρεθεί αντιμέτωπη με αντιδράσεις εντός του βρετανικού κοινοβουλίου.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE: