Ραπτάκης: "Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τουρκίας στo Aιγαίο"

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης
Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης GLOMEX

Μήνυμα του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Τι είπε για τα F-16.

Για τα ελληνοτουρκικά θέματα και τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο μίλησε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, ένας από αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία του Κογκρέσου για το πάγωμα της πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την παρότρυνση Ερντογάν σε Μπάιντεν με σκοπό να επηρεάσει τους γερουσιαστές, τα αυστηρά μηνύματα της Ουάσιγκτον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τουρκική προκλητικότητα.

ADVERTISING

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ραπτάκη:

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, είπε ότι περιμένει από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, να "φροντίσει" το θέμα των F-16 και όπως είπε ο Ερντογάν, και μεταφέρω τα λόγια του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ειδικό βάρος, τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εννοώντας προφανώς ότι μπορεί να επηρεάσει τα δύο Σώματα. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

«Το Κογκρέσο αυτή τη στιγμή, έχει ιστορικό αρνήσεων στην Τουρκία, εξαιτίας της συμπεριφορά της, για κάθε οπλικό σύστημα. Το είδατε με το "πάγωμα" και την αποπομπή της Τουρκίας, από το πρόγραμμα F-35 και πιστεύω ότι σε επίπεδο Κογκρέσου, σε επίπεδο εκλεγμένων νομοθετών, όπως είδατε τις προηγούμενες εβδομάδες, η ενότητα στο να μπλοκάρουμε τα F-16, είναι τεράστια. Και πολύ αμφιβάλλω αν θα συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός ψήφων, αν ποτέ έρθει για έγκριση στο Κογκρέσο. Οπότε υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας, αλλά μιλώντας από την πλευρά μου, ως μέλος των Ελληνοαμερικανών εκλεγμένων νομοθετών, εκλεγόμαστε σε 20 Πολιτείες, αυτές οι Πολιτείες έχουν 40 μέλη στη Γερουσία, δηλαδή περίπου 180 μέλη στο Κογκρέσο. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, είναι μια χαμένη μάχη, μέχρι η Τουρκία να συμπεριφερθεί και πάλι σωστά. Η συμπεριφορά της στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, είναι απαράδεκτη. Υπερπτήσεις, το θέμα του μεταναστευτικού, είχαμε πάλι ένα πλοίο, με τετρακόσιους πρόσφυγες, το οποίο ήρθε από την Τουρκία. Κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το πλοίο έρχεται από την Τουρκία; Φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να μπεις στην Τουρκία, αλλά εύκολο να φύγεις. Οι απειλές στην Κύπρο, ειδικά στην ΑΟΖ, το τουρκολιβυκό "μνημόνιο" και πάει λέγοντας… Μέχρι η τουρκική κυβέρνηση να πάψει να συμπεριφέρεται έτσι και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, τίποτα δεν θα αλλάξει εδώ στις ΗΠΑ και αν θέλει να απειλεί ότι θα αγοράσει το ρωσικό Sukhoi 57 ή άλλο μαχητικό, τότε το Κογκρέσο θα του αρνηθεί, κάθε ανταλλακτικό, κάθε σύστημα αναβάθμισης για τα F-16 και έτσι τα αεροσκάφη που έχει η αεροπορία της Τουρκίας, θα καταλήξουν παρωχημένα.»

Ακόμη και αν η Τουρκία κάνει πίσω στο θέμα των S-400, θα επιμείνετε στο "πάγωμα" των F-16 και των F-35;

«Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Η γνώμη μου και πάλι, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει πίσω στους S-400 και να τους επιστρέψει στη Ρωσία, όχι να τους κρατήσει σε αποθήκες,στην Τουρκία, αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς, αλλά θα έλεγα ότι και πάλι, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.»

Η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό Εναέριο Χώρο, την ελληνική Υφαλοκρηπίδα και τις Θαλάσσιες Ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα, κατηγορώντας την Ελλάδα για επιθετική συμπεριφορά και απείλησε ακόμη και με "απαντήσεις" στο πεδίο. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

«Ιστορικά, τα τελευταία 10 χρόνια ή ακόμη και 15 ή 20 χρόνια, η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Δεν έχω δει ελληνικά μαχητικά να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο. Δεν έχω δει ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, να εισέρχονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Πάντα συμβαίνει το αντίθετο. Η Τουρκία είναι επιθετική γύρω από το Καστελόριζο, στο Αιγαίο, τη Ρόδο, τη Σύμη, τη Λέρο και πάει λέγοντας, ακόμα και στην Κύπρο.»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έθιξε ακόμη, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι "αυτοί είμαστε και παρά τις τριβές που μπορεί να προκαλεί, θα συνεχίσουμε να θίγουμε αυτό το ζήτημα δημοσίως". Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν θα αγνοήσει και πάλι αυτό το ηχηρό μήνυμα;

«Ο Ερντογάν συστηματικά το αποφεύγει και έχει κοντή μνήμη σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Έχει το δικό του εγχειρίδιο, πρέπει να απαντήσει στον εαυτό του, να κοιταχτεί στον καθρέπτη και να πει "γιατί το κάνω αυτό"; Και πάλι, αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και ακόμη και στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, δεν δέχτηκε ότι η Ανατολική Μεσόγειος συζητήθηκε. Οπότε, σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, δεν νομίζω ότι έχει πολλούς φίλους, στη Γερουσία ή το Κογκρέσο και οι Έλληνες του Κογκρέσου, τα έξι μέλη και τα 33 μέλη των νομοθετών, δουλεύουν πολύ σκληρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την προστασία της κυριαρχικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου και χτίζουν καλύτερες σχέσεις με τις συμφωνίες, για την Ανατολική Μεσόγειο, την Αμυντική Συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και αυτά δείχνουν το λαμπρό μέλλον των δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Αιγαίο, Τουρκία
SHARE:

24Media Network