Ρέντσι: Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τη νίκη στο δημοψήφισμα

Ρέντσι: Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τη νίκη στο δημοψήφισμα
PHOTOGRAPH: OLYCOM SPA/REX

Πρόθυμος να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να κερδίσει το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου, δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι

Πρόθυμος να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου για τις συνταγματικές αλλαγές, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Θεωρώ ότι ο εκλογικός νόμος είναι λιγότερο σημαντικός από το δημοψήφισμα, και το ίδιο ισχύει και για την προσωπική μου καριέρα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Με την κίνησή του αυτή, ο Ρέντσι επιχειρεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη μέρους της εσωτερικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να καταφέρει να κερδίσει το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου. Η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με την αποδυνάμωση της Γερουσίας, την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και τον περιορισμό των δικαιοδοσιών των περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες αλλαγής του εκλογικού νόμου, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, μεταξύ των άλλων, ζητά να διευκολυνθεί η δημιουργία συμμαχιών διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ώστε να μην δίδεται το μπόνους εδρών σε μια και μόνον πολιτική δύναμη.

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση η οποία οργανώθηκε στην Περούτζια, απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, ζητώντας τους να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Τόσο αν κερδίσει το ναι, όσο και αν κερδίσει το όχι, θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. Πρόκειται για κύριας, αποφασιστικής σημασίας στιγμή. Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί κίνδυνο απολυταρχικών εξελίξεων, αλλά ευκαιρία για να μειωθούν οι καρέκλες των πολιτικών», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Σε ό,τι αφορά την στάση της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα καταψηφίσει την συνταγματική μεταρρύθμιση και έχει αναλάβει, μάλιστα, και ενεργό δράση υπέρ του «όχι». Ο δε προκάτοχος του Ματέο Ρέντσι, στην ηγεσία των «Δημοκρατικών», ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, άφησε να εννοηθεί σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν θα στηρίξει τον Ιταλό πρωθυπουργό στην συγκεκριμένη προσπάθεια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
SHARE:

24Media Network