Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Wagner ότι αγόρασε όπλα από τη Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Wagner ότι αγόρασε όπλα από τη Βόρεια Κορέα
Wagner AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Reuters σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα παρέδωσε ρουκέτες πεζικού και πυραύλους στη Wagner έναντι αμοιβής. Ανησυχία στις ΗΠΑ.

Η ιδιωτική ρωσική στρατιωτική εταιρεία Wagner παρέλαβε ένα φορτίο όπλων από τη Βόρεια Κορέα για να ενισχύσει τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ την Πέμπτη (22/12) σύμφωνα με το Reuters.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Reuters, δια στόματος του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποστολές βορειοκορεατικών όπλων στην εταιρεία Wagner παραβιάζουν άμεσα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Βόρεια Κορέα έκανε μια αρχική παράδοση στην Wagner, η οποία πλήρωσε για τον εξοπλισμό. Τον περασμένο μήνα, (παρέδωσε) βλήματα και πυραύλους στη Ρωσία για την Wagner», δήλωσε ο Κίρμπι.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε μια αρχική παράδοση όπλων στη Wagner, η οποία πλήρωσε για τον εξοπλισμό. Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε ρουκέτες πεζικού και πυραύλους στη Ρωσία για χρήση από τη Wagner”, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ, με βάση τις πληροφορίες που αναμένεται να αποκαλυφθούν δημοσίως την Πέμπτη, είναι ότι η ποσότητα του υλικού που παραδόθηκε από τη Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξει τη δυναμική των μαχών στην Ουκρανία, “αλλά ανησυχούμε ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να παραδώσει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στη Wagner”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η παράδοση όπλων από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί άμεση παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σκοπεύουν να το θέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Πιονγκγιάνγκ έχει κατασκευάσει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν σχεδόν οπουδήποτε στη γη, λένε οι ειδικοί σε θέματα όπλων, καθώς και όπλα μικρότερης εμβέλειας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στρέφεται όλο και περισσότερο στον όμιλο Wagner, που ανήκει στον σύμμαχό του Γεβγένι Πριγκόζιν, για βοήθεια στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοντάψει στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κιέβου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε την Τετάρτη νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας προς τον όμιλο Wagner σε μια προσπάθεια να τους αποκόψει περαιτέρω από την πρόσβαση σε προμήθειες.

Περισσότερες κυρώσεις θα επιβληθούν τις επόμενες εβδομάδες κατά της ρωσικής εταιρείας και της ομάδας υποστήριξής της σε χώρες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας Πριγκόζιν δαπανά περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της Wagner στην Ουκρανία, αλλά έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στη στρατολόγηση Ρώσων για να πολεμήσουν εκεί.

Περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες της Wagner στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Wagner έχει αναπτύξει 50.000 άτομα προσωπικό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 10.000 μισθοφόρων με σύμβαση και 40.000 καταδίκων που έχουν στρατολογηθεί από ρωσικές φυλακές, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Wagner η οποία στελεχώνεται από βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, έχει πολεμήσει μεταξύ άλλων στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι.

Οι αμερικανικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Wagner έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μάχη για την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ και έχει υποστεί βαριές απώλειες εκεί, με περίπου 1.000 μαχητές της να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι περισσότεροι από αυτούς κατάδικοι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας, η επιρροή του Πριγκόζιν επεκτείνεται και η “ανεξαρτησία της ομάδας του από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία“, δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει στοιχεία.

“Εδώ και μήνες, ο ρωσικός στρατός βασίζεται στον Wagner για να ηγηθεί των πολεμικών επιχειρήσεων σε τμήματα του Ντονμπάς – και σε ορισμένες περιπτώσεις, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι στην πραγματικότητα υποταγμένοι στις εντολές του Βάγκνερ”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα