Ρίο 2016: Σκότωσαν τζάγκουαρ, που θα συμμετείχε σε τελετή για την Ολυμπιακή Φλόγα

Ρίο 2016: Σκότωσαν τζάγκουαρ, που θα συμμετείχε σε τελετή για την Ολυμπιακή Φλόγα

Σάλο προκαλεί η θανάτωση μιας τζάγκουαρ που είχε αλυσοδεθεί σε πόλη της Βραζιλίας προκειμένου να αποτελέσει ατραξιόν σε τελετή για την Ολυμπιακή φλόγα

Μια τζάγκουαρ που επιστρατεύτηκε από τους υπεύθυνους των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016, κατά την τελετή της λαμπαδηδροδρομίας έπεσε νεκρή από τα πυρά στρατιώτη. Το άτυχο ζώο, που είχαν αλυσοδέσει οι υπεύθυνοι προκειμένου να παραβρίσκεται σε εκδήλωση στην πόλη Μανάους της χώρας, κοντά στον ποταμό Αμαζόνιο διέφυγε της προσοχής των θηριοδαμαστών και έτσι ένας από τους στρατιώτες προς το μέρος του οποίου κινούνταν πυροβόλησε και το σκότωσε.

Η Τζάγκουαρ ονόματι Τζούμα ήταν ναρκωμένη, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να επιχειρήσει να αποδράσει. "Κάναμε λάθος που επιτρέψαμε μια εκδήλωση για την Ολυμπιακή Φλόγα, σύμβολο ενότητας και ειρήνης, να γίνει πλάι σε ένα αλυσοδεμένο άγριο ζώο. Η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με τα πιστεύω και τις αξίες μας" είπε ο τοπικός υπεύθυνος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών του Ρίο.

"Σας εγγυόμαστε πως δεν θα υπάρξουν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά" συμπλήρωσε. Η επιλογή του ζώου έγινε ακριβώς εξαιτίας της μασκότ των Ολυμπιακών στο Ρίο, που είναι φυσικά μια τζάγκουαρ στα κιτρινοπράσινα χρώματα της Βραζιλίας. Το περιστατικό λαμβάνει ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς πως το είδος των άγριων αυτών ζώων απειλείται με εξαφάνιση. Οι πληθυσμοί του έχουν εξολοθρευτεί ήδη στην Ουρουγουάη και το Ελ Σαλβαδόρ.

Ρίο 2016: Σκότωσαν τζάγκουαρ, που θα συμμετείχε σε τελετή για την Ολυμπιακή Φλόγα

Οι αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων ήταν άμεσες και ιδιαίτερα σκληρές, καθώς η θανάτωση του ζώου έρχεται λίγες ημέρες μετά το περιστατικό με τον Γορίλα σε ζωολογικό της Αμερικής, αλλά και την τραγική κατάληξη ενός παιδιού το οποίο παρασύρθηκε και πνίγηκε από Αλιγάτορα στη Disneyland.

"Πότε επιτέλους θα μάθουμε; Τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία που εξαναγκάζονται να εκτελούν εντολές οι οποίες τα τρομάζουν και τους πονούν μοιάζουν με ωρολογιακές βόμβες. Οι πράξεις μας θέτουν αυτά και τους ανθρώπους σε κίνδυνο" σημειώνει με αφορμή το περιστατικό η Britany Peet, διευθυντής επιβολής του νόμου σε ότι αφορά τα ζώα σε αιχμαλωσία στην φιλοζωική οργάνωση PETA. Αλλά και στη Βραζιλία, η φιλοζωική Animal Freedom Union αναρωτήθηκε πότε οι άνθρωποι θα σταματήσουν αυτή την άρρωστη ανάγκη να δείχνουν τη δύναμή και την επιβολή τους με την αιχμαλωσία και την επίδειξη ζώων;

Η χρήση της Τζούμα στην εκδήλωση, εκτός από απερίσκεπτη, φαίνεται πως υπήρξε και παράνομη, αφού σύμφωνα με την περιβαλλοντική αρχή του Αμαζονίου Ipaam, η ενέργεια αυτή παραβαίνει τη νομοθεσία για την εκμετάλλευση άγριων ζώων. "Δεν υπήρξε κάποια αίτηση αδείας για τη συμμετοχή της τζάγκουαρ" αναφέρει η ίδια αρχή.  

ΠΗΓΗ REUTERS

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οργή για τη θανάτωση γορίλα όταν 4χρονος έπεσε στο κλουβί του

Αλιγάτορας άρπαξε αγοράκι δύο ετών κοντά στη Disneyland

SHARE:

24Media Network