Rohingya: Η σύγχρονη γενοκτονία

Rohingya: Η σύγχρονη γενοκτονία

Αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας των Ροχίνγκια έγιναν μέλη βρετανικής αποστολής που επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων του ΟΗΕ στο Μπαγκλαντές

Η σύγχρονη γενοκτονία της ανατολικής Ασίας έχει ένα όνομα: Rohingya

Πρόκειται για μια εθνοτική ομάδα μουσουλμανικού θρησκεύματος που ζει στην δυτική Μιανμάρ σε άθλιες συνθήκες. Οι περίπου 1 εκ. Ροχίνγκια που ζουν στη χώρα στερούνται βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακόμη και υπηκοότητας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο στρατός της Μιανμάρ άρχισε «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στην περιοχή ως αντίποινα σε επιθέσεις των ανταρτών Ροχίνγκια.  Άμαχοι και γυναικόπαιδα αναγκάστηκαν να φύγουν ως πρόσφυγες στο Μπαγκλαντές.

 

Περισσότεροι από 550.000 πρόσφυγες από τη Μιανμάρ έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπαγκλαντές τους δύο τελευταίους μήνες, αφότου η κόντρα μεταξύ ανταρτών και στρατού της Μιανμάρ πυροδοτήθηκε ξανά. Στον καταυλισμό του ΟΗΕ στο Μπαγκλαντές, το γνωστό πλέον Cox Bazar, βρέθηκε αποστολή Βρετανών προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση. Το news247.gr εξασφάλισε μαρτυρίες και φωτογραφίες από την αποστολή.

Η ομάδα αποτελείτο από τρεις Βρετανούς Συντηρητικούς βουλευτές, καθώς και τον Ευρωβουλευτή Amjad Bashir  (ΜΕΡ), ο οποίος μίλησε στο NEWS247.gr.

 

Παρόντα ήταν επίσης κομματικά στελέχη και σύμβουλοι πολιτικής, όπως και απλοί Βρετανοί με καταγωγή από το Μπακγκλαντές –το ενδιαφέρον των Βρετανών είναι μεγάλο καθώς υπάρχουν πολλοί υπήκοοι Μ. Βρετανίας με καταγωγή από το Μπαγκλαντές. Οι ίδιοι είχαν συγκεντρώσει ένα χρηματικό ποσό από ιδιωτικές χορηγίες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι αυτό. Συνολικά 26 άτομα συμμετείχαν στην αποστολή. Ανάμεσά τους και ο διευθυντής του γραφείου του Ευρωβουλευτή Bashir, Ολύμπιος Ράπτης.

 

Όπως είπε στο news247.gr ο ευρωβουλευτής Bashir, οι συνεντεύξεις με πρόσφυγες που έγιναν με την βοήθεια διερμηνέων του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν ότι είναι ο στρατός της Μιανμάρ που τους διώκει, ο οποίος υλοποιεί ένα οργανωμένο σχέδιο, και όχι κάποιοι αγανακτισμένοι χωρικοί ή βουδιστές μοναχοί πίσω από τα εγκλήματα. «Πήγαμε και στα σύνορα όπου επιβεβαιώσαμε τις καταγγελίες για ναρκοθέτηση των συνόρων, προκειμένου να μην μπορούν οι Ροχίνγκια ούτε να βγουν ούτε να μπουν ξανά», λέει χαρακτηριστικά.

Ο συντηρητικός ευρωβουλευτής έχει προτείνει από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και εγκρίθηκε, ένα ψήφισμα υπέρ των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Νότια Ασία που στερούνται υπηκοότητας. Το επίκεντρο φυσικά είναι η Μιανμάρ αλλά δυστυχώς η στέρηση υπηκοότητας ως μέσο πίεσης και διακρίσεων εκτείνεται και αλλού.

 

«Τον Σεπτέμβριο ήμασταν οι πρώτοι που κίνησαν τις διαδικασίες για έκτακτο ψήφισμα (Urgency Resolution) σχετικά με όσα συνέβαιναν τότε κατά των Rohingyas στη Μιανμάρ. Δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί υπάρχουν συν τοις άλλοις και ισχυρά εμπορικά συμφέροντα που δεν επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων. Επίσης συνυπογράψαμε επιστολή προς την ΕΕ, ζητώντας να αναλάβει δράση», είπε στο news247 ο ευρωβουλευτής.

Την περίοδο αυτή, ο ευρωβουλευτής και η ομάδα του επιχειρεί να οργανώσει μία Διακρατική Διάσκεψη Κορυφής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Η διαφορά σε σχέση με άλλες πρωτοβουλίες –από ΜΚΟ ή οργανισμούς- είναι ότι οι ευρωβουλευτές ζητούν να είναι διακρατική, με συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, χωρών Ε.Ε. και χωρών του αραβικού/μουσουλμανικού κόσμου.

 

 «Το ζητούμενο πλέον πρέπει να είναι όχι η περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους καταυλισμούς προσφύγων αλλά η επιστροφή τους με πλήρη πολιτικά δικαιώματα και σε απόλυτη ασφάλεια και ισονομία με τον υπόλοιπο πληθυσμό», τονίζει ο Amjad Bashir. «Αυτό πρακτικά περνάει μέσα από την υλοποίηση ενός προγράμματος επενδύσεων όχι μόνο για τους Ροχίνγκια αλλά και για ολόκληρη την Μιανμάρ, όπως και για το γειτονικό Μπαγκλαντές που σηκώνει το τεράστιο φορτίο δεκαετίες τώρα.  Για παράδειγμα, θα πρέπει να ξαναχτιστούν οι οικισμοί που καταστράφηκαν καθώς και να φτιαχτούν οι υποδομές σε περίθαλψη, εκπαίδευση, ενέργεια και άλλα», εξηγεί.

 

«Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές και ελπίζουμε να έχουμε μία μίνι προπαρασκευαστική εκδήλωση στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου με την συμμετοχή της Ε.Ε και άλλων χωρών», καταλήγει ο Βρετανός ευρωβουλευτής.

 

Πριν από λίγες μέρες, τον καταυλισμό Κουτουπαλόνγκ στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, όπου διαβιεί μεγάλος πληθυσμός προσφύγων Ροχίνγκια επισκέφθηκε ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Είχε προηγηθεί η δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ να προσφέρουν πάνω από το 50% της συνολικής χρηματοδότησης ύψους 344 εκατομμυρίων δολαρίων που προέκυψε στη διεθνή διάσκεψη για την κρίση των προσφύγων Ροχίνγκια στη Γενεύη.

 

Στις δηλώσεις του, ο Επίτροπος Στυλιανίδης μίλησε για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στον κόσμο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα