Ρωσία: Άρχισε η εκπαίδευση των Τούρκων στους S-400

Ρωσία: Άρχισε η εκπαίδευση των Τούρκων στους S-400
Φωτογραφία αρχείου. AP

Έως τις 2 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η εκπαίδευσή τους, σύμφωνα με το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Ενδιάμεση λύση η αγορά Su-35, λέει η Άγκυρα.

Τούρκοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στην Ρωσία στη χρήση των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Στη ρωσική πόλη Γκάτσινα ξεκίνησε η εκπαίδευση του δικού μας προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας στη χρήση των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων S-400» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που αναρτήθηκε στο Twitter

Ο γενικός διευθυντής του ομίλου «Almaz –Antei» Γιάν Νόβικοφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εκπαίδευση των στρατιωτικών θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου και θα συνεχισθεί έως τις 2 Ιανουαρίου του 2020.

Στις 27 Αυγούστου ξεκίνησε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400 στην Τουρκία. Τμήματα των αντιπυραυλικών συστημάτων φθάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα με μεταγωγικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Μιουρτέντ στην Άγκυρα.

Η παράδοση της πρώτης συστοιχίας των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 12-25 Ιουλίου. Συνολικά 30 στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά τμημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων στην βάση Μιουρτέντ. Η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας πυραύλων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

“Η αγορά Su-35 μπορεί να είναι μια ενδιάμεση λύση για την Τουρκία”

Την ιδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε πως η αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 μπορεί να αποτελέσει μια ενδιάμεση λύση για την Τουρκία.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του διαλόγου μας με την Ρωσία. Τα Su-35 μπορούν να αποτελέσουν για εμάς μόνο μια ενδιάμεση λύση. Είναι αναγκαίο να κάνουμε διαρκείς συζητήσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα» , δήλωσε ο Ντεμίρ.

Νωρίτερα ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάεφ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει από την Ρωσία να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-57, επισημαίνοντας ότι «οι διαβουλεύσεις για τα S-35 έχουν αρχίσει, όπως και για τα Su-57 ως ένα απώτερο ζήτημα».

Οι συζητήσεις για την αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία εντάθηκαν με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Μόσχα στις 27 Αυγούστου, ο οποίος με δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ ακυρώσουν την πώληση των F-35.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα