Εξερράγη το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρασίας

Εξερράγη το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρασίας
Ηφαίστειο Κλουτσεφσκόι istockphoto

Εξερράγη το ηφαίστειο Κλουτσεφσκόι στην Καμτσάτκασα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εκρήξεις μπορεί να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο.

Εξερράγη το ηφαίστειο Κλουτσεφσκόι στην Καμτσάτκασα, την ανατολική Ρωσία. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί εκπομπές θερμού μάγματος με συχνότητα έως και 10 εκρήξεων την ώρα, ενώ αναμένονται ροές λάβας, όπως ανέφερε την Κυριακή η υπηρεσία Τύπου του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

“Στην Καμτσάτκα εξερράγη το υψηλότερο ηφαίστειο στην Ευρασία, το Κλουτσεφσκόι. Υπάρχουν μεμονωμένες εκτοξεύσεις με συχνότητα έως και 10 εκρήξεις την ώρα. Οι επιστήμονες αναμένουν εκροή λάβας και λάσπης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, η έκρηξη ξεκίνησε στην κορυφή του κρατήρα. Λόγω του σημαντικού βάθους του ηφαιστείου – περίπου 200 μέτρα – μόνο μεμονωμένες εκτοξεύσεις είναι ορατές αυτή τη στιγμή. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ένταση της έκρηξης θα αυξηθεί.

Ο Aleksey Ozerov, διευθυντής του ινστιτούτου, διευκρίνισε ότι οι εκρήξεις του ηφαιστείου μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές εβδομάδες έως και έναν χρόνο.

Το ηφαίστειο, του οποίου το ύψος είναι 4.800 μέτρα, είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρασία. Η ηλικία του υπολογίζεται σε 7 χιλιάδες χρόνια. Η τελευταία έκρηξη της κορυφής του έλαβε χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου 2020 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα