Ρωσία: Η Ρωσία επικύρωσε τη προσάρτηση του Ντονμπάς – Οι δικηγόροι “σβήνουν” επιστρατευμένους

Ρωσία: Η Ρωσία επικύρωσε τη προσάρτηση του Ντονμπάς – Οι δικηγόροι “σβήνουν” επιστρατευμένους
Δημοψήφισμα στη Ρωσία AP

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επικύρωσε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και η Δύση απάντησε. Στο εσωτερικό της Ρωσίας οι δικηγόροι έχουν κατακλυστεί από αιτήματα για αποφυγή της επιστράτευσης.

Η άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την ενσωμάτωση στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, καθώς η Μόσχα επισημοποιεί την προσάρτηση εδάφους που κατέλαβε στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της επτάμηνης εισβολής της.

Στη σημερινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε ομόφωνα τη νομοθεσία για την προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας, έπειτα από παρόμοια ψηφοφορία που έγινε στην Δούμα, την ρωσική κάτω Βουλή, χθες, Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο θα επιδοθεί τώρα στο Κρεμλίνο για την υπογραφή του από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να προσαρτηθούν επισήμως στη Ρωσία οι τέσσερις αυτές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 18% του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας.

Δημοψήφισμα στη Ρωσία AP

Η Ρωσία κήρυξε την προσάρτηση των περιοχών αυτών μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως τα χαρακτήρισε, σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο κατήγγειλαν ότι οι ψηφοφορίες αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι ήταν καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.

Παρά την έγκριση της προσάρτησης των ουκρανικών αυτών περιοχών από το ρωσικό κοινοβούλιο, το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη καθορίσει επισήμως τα σύνορα των νέων περιοχών –των οποίων μεγάλα τμήματα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ακόμη δεν είναι σαφές πού θα οριοθετήσει η Ρωσία τα διεθνή της σύνορα μόλις ολοκληρωθεί η προσάρτηση.

Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά τα σύνορα των περιοχών της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας.

Η Ρωσία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο καμίας από τις τέσσερις αυτές περιοχές της Ουκρανίας.

Δημοψήφισμα στο Λουχάνσκ ap

Η Ουκρανία σημείωσε χθες περαιτέρω πρόοδο στο πεδίο των μαχών, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη δεκάδων χιλιομέτρων πίσω από τις προηγούμενες γραμμές του μετώπου στην νότια περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις της Ρωσίας ελέγχουν μόλις περίπου το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 70% της Ζαπορίζια, ενώ σε πρόσφατες προελάσεις τους οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τις γραμμές του μετώπου στην Λουχάνσκ, περιοχή την οποία οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι είχαν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους τον Ιούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την καταδίκη της για την παράνομη προσάρτηση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) για τη Ρωσία, την Ανατολική Εταιρική Σχέση, την Κεντρική Ασία, την Περιφερειακή Συνεργασία και τον ΟΑΣΕ, ο Μίχαελ Ζάιμπερτ, κάλεσε τον Επιτετραμμένο της Αντιπροσωπείας της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κίριλ Λογκβίνοφ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Η πλευρά της ΕΕ εξέφρασε την κατηγορηματική της απόρριψη και την πιο σθεναρή καταδίκη της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία των περιοχών του Ντόνετσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια της Ουκρανίας, μετά τα παράνομα εικονικά «δημοψηφίσματα» που διεξήγαγε η Ρωσία κατά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει αυτή την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία. Αυτές οι αποφάσεις της Ρωσίας είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα.

O κ. Ζάιμπερτ προέτρεψε για άλλη μια φορά τη Ρωσία να ανακαλέσει αυτή την παράνομη πράξη και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Υπενθύμισε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Η ενέργεια αυτή ήταν μέρος της συντονισμένης δράσης της ΕΥΕΔ από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στην τελευταία κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας, με τα πλαστά δημοψηφίσματα και την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών την περασμένη εβδομάδα.

Νυχθημερόν εργάζονται οι δικηγόροι – Πελάτες ζητούν συμβουλές για να αποφύγουν την επιστράτευση

Υπερβολικό φόρτο εργασίας έχουν τις τελευταίες ημέρες δικηγόροι στη Ρωσία, καθώς καθημερινά δέχονται αιτήματα από πελάτες που ζητούν νομικές συμβουλές για να μπορέσουν να αποφύγουν την επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν.

Οι δικηγόροι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών λένε ότι έχουν κατακλυστεί από αιτήματα για βοήθεια από τότε που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι θα επιστρατευθούν 300.000 άνθρωποι για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.

Επιστράτευση Ρώσων πολιτών ap

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν ήδη καταφύγει σε γειτονικές χώρες όπως το Καζακστάν, η Γεωργία και η Φινλανδία. Πολλοί άλλοι παραμένουν στη Ρωσία και κρύβονται από τους αξιωματούχους της υπηρεσίας στρατολόγησης ελπίζοντας ότι δεν θα εντοπιστούν ή ότι θα μπορέσουν να εξαιρεθούν.

“Εργαζόμαστε νυχθημερόν“, λέει ο Σεργκέι Κριβένκο, επικεφαλής μιας ομάδας δέκα δικηγόρων με την επωνυμία “Πολίτης-Στρατός-Νόμος”.

“Οι άνθρωποι αποκόπτονται από τη φυσιολογική τους ζωή. Πρόκειται για μια επιστράτευση χωρίς χρονοδιάγραμμα στη διάρκεια ενός πολέμου. Θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή χρόνια. Οι άνθρωποι μπορεί να μην επιστρέψουν…Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις τον στρατό. Ο μόνος τρόπος είναι ο θάνατος, ο τραυματισμός ή η φυλακή για ανυπακοή στις εντολές”, εξηγεί ο ίδιος.

Η εφαρμογή της εντολής επιστράτευσης είναι χαοτική. Παρότι διαφημίστηκε ως επιστράτευση εκείνων με στρατιωτική εμπειρία και εξειδίκευση, σε πολλές περιπτώσεις αγνοεί το στρατιωτικό υπόβαθρο του καθενός, την υγεία του, το ακαδημαϊκό καθεστώς του, ακόμη και την ηλικία του.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη και είπε ότι θα πρέπει να διορθωθούν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν 2022 AP


“Για παράδειγμα, σκέφτομαι τους πολύτεκνους πατέρες ή τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες ή εκείνους που έχουν περάσει την ηλικία στράτευσης”, είπε ο Πούτιν.

Ο κυβερνήτης του Χαμπαρόφσκ στη ρωσική Άπω Ανατολή δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι απολύθηκε ο στρατιωτικός κομισάριος της περιοχής όταν οι μισοί από τους επιστρατευθέντες εστάλησαν πίσω στα σπίτια τους επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Συμβουλές για αποφυγή της επιστράτευσης

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν συμβουλές με τρόπους αποφυγής της επιστράτευσης μαζί με φόρμες προς συμπλήρωση για απαλλαγή για ιατρικούς λόγους ή με πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει αντιρρησίας συνείδησης.

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε χθες ότι μαζί με την ομάδα του έχουν παραδώσει συμβουλευτικά webinars σε 10.000 υπαλλήλους εταιρειών. Οι ακόλουθοί του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram υπερτριπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 466.000 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ρωσία, επιστράτευση AP Photo

Παράλληλα οι ιστορίες για άνδρες, που θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί από την επιστράτευση, αλλά κλήθηκαν να παρουσιαστούν, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

“Αυτοί που έρχονται σε εμάς είναι πανικόβλητοι. Δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Καλούν όποιον να΄ναι. Και ο νόμος τους επιτρέπει να στρατολογούν τους πάντες”, εξηγεί ο Κριβένκο.

Ο Ντμίτρι Λουτσένκο, διευθυντής μιας εταιρείας που προσφέρει νομικές συμβουλές και πληροφορίες, λέει: “Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος την επιστράτευση είναι να φύγει άμεσα από τη Ρωσία”.

Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος είναι να κρυφτεί, λέει. “Να αποφεύγετε να υπογράφετε κλήτευση…να αποφεύγετε τα γραφεία στρατολόγησης. Οι νομικές κυρώσεις που απορρέουν από το να μην πας είναι ένα μικρό πρόστιμο και δεν γνωρίζω κάποιον που να του έχει επιβληθεί”, συμπληρώνει.

Ο 26χρονος Κίριλ από τη νότια Ρωσία λέει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τα κατοικίδιά του και γι΄αυτό κρύβεται, πληρώνεται σε μετρητά και δεν μένει στη διεύθυνση που ο στρατός θεωρεί μόνιμη κατοικία του. “Δεν μπορούν να με πάρουν τόσο εύκολα”, λέει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα