Ρωσία: Ο νομπελίστας δημοσιογράφος Μουράτοφ δωρίζει το μετάλλιό του για να στηριχθούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Ρωσία: Ο νομπελίστας δημοσιογράφος Μουράτοφ δωρίζει το μετάλλιό του για να στηριχθούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2021 δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ 2021 Alexander Zemlianichenko/AP Photo

Κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας από τον Ντμίτρι Μουράτοφ ο οποίος δωρίζει το μετάλλιο από το βραβείο Νόμπελ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, ένας από τους δύο βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης το 2021, δήλωσε την Τρίτη ότι θα δωρίσει το μετάλλιό του προκειμένου να τεθεί σε δημοπρασία ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, όπου είναι διευθυντής ο Μουράτοφ, δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι θα απομακρύνει υλικό για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τον ιστότοπό της λόγω της λογοκρισίας, αντιδρώντας στις απειλές για ποινική δίωξη δημοσιογράφων και πολιτών που παρεκκλίνουν από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

“Η Νόβαγια Γκαζέτα και εγώ έχουμε αποφασίσει να δωρίσουμε το Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Ουκρανών Προσφύγων”, αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύεται με το όνομα του Μουράτοφ. “Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το διάσημο σε όλο τον κόσμο βραβείο”.

Ο Μουράτοφ και η Νόβαγια Γκαζέτα, εφημερίδα που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, δήλωσαν πως πέντε πράγματα πρέπει να γίνουν αμέσως: “Να σταματήσουν τα πυρά, να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων, να παραδοθούν οι σοροί των νεκρών, να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να χορηγηθεί βοήθεια και να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες”.

Ο Μουράτοφ, που έλαβε το βραβείο από κοινού με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες, συνιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler, αφιέρωσε το βραβείο του πέρυσι στη μνήμη έξι δημοσιογράφων της εφημερίδας που δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα