Ρωσία: Οσοι συμμετέχουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις ρισκάρουν πολλά περισσότερα από μία σύλληψη

Ρωσία: Οσοι συμμετέχουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις ρισκάρουν πολλά περισσότερα από μία σύλληψη
Σύλληψη γυναίκας στην Αγία Πετρούπολη τη Δευτέρα AP

Την ώρα που η Ρωσία επιτίθεται, Ρώσοι πολίτες βρίσκουν το σθένος να διαδηλώσουν δημόσια κατά του πολέμου. Και αξίζουν το σεβασμό μας γι' αυτό για μία σειρά από λόγους.

To να συμμετέχεις σε μία αντιπολεμική διαδήλωση στη Ρωσία την ώρα που η χώρα επιτίθεται στην Ουκρανία και έχει ανοίξει μία σειρά από πολεμικά μέτωπα εισβάλλοντας σε άλλη, γείτονα χώρα δεν συνιστά απλή υπόθεση.

Στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να στοιχίσουν προσωρινά αλλά και περισσότερο την ελευθερία, να πονέσουν την τσέπη αλλά και να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες ακόμα και στην επαγγελματική ζωή των συμμετοχόντων σε οποιοδήποτε τομέα. Πόσω μάλλον τώρα που η χώρα βρίσκεται σε πολεμική διαδικασία και απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των μαζών.

Οι Ρώσοι όμως, ειδικά οι νεότεροι, φαίνεται ότι δεν έχουν πειστεί από τη ρητορική του προέδρου τους για την ανάγκη που οδήγησε το ρωσικό στρατό να εισβάλει επί ουκρανικού εδάφους και διαδηλώνουν-καθημερινά-εναντίον αυτού του παράλογου, όπως τον χαρακτηρίζουν πολέμου. Οι ρωσικές αρχές από την πλευρά τους κάνουν επίδειξη δύναμης και συλλαμβάνουν διαδηλωτές κατά…χιλιάδες.

Ναι, κατά χιλιάδες αφού, σύμφωνα με την οργάνωση ovd-info, οι συλληφθέντες μέχρι την Δευτέρα το πρωί σε όλα τα μήκη και πλάτη της αχανούς Ρωσίας έφταναν τους 5935 πολίτες! Ο Πούτιν δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και έχει δώσει εντολή να συλλαμβάνονται οι πάντες ή σχεδόν πάντες, προφανώς και για παραδειγματισμό.

Ειδικά την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις συνδυάστηκαν με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του επιστήμονα και πολιτικού Μπαρίς Νεμτσόφ, η ρωσική αστυνομία έκανε… θραύση συλλαμβάνοντας μέσα σε μερικές ώρες 2802 πολίτες σε 56 πόλεις.

Οι συλληφθέντες κινδυνεύουν, σε πρώτη φάση, με χρηματικά πρόστιμα έως 300.000 ρούβλια και φυλάκιση έως και 30 ημέρων. Ομως το σοβαρό δεν είναι αυτό. Το σοβαρό είναι ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί να αντιμετωπίσουν συνέπειες όπως απόλυση από τη δουλειά (ιδιαίτερα αν πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους) και οριστική αποβολή (αν πρόκειται για φοιτητές). Τα πράγματα, όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν έχουν πλάκα στη Ρωσία του 2022.

Το NEWS 24/7 συνομιλώντας με ρωσική ανεξάρτητη πηγή έμαθε πως “ακόμα και οι οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί κάποιος μετά τη σύλληψή του είναι χρήσιμες, διότι εδώ μπορεί να γίνουν τα πάντα. Η αστυνομία, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιθετική. Γι’ αυτό ο κόσμος ενημερώνεται ακόμα και το πως πρέπει να συμπληρώσει τα έγγραφα που θα του δώσουν στο τμήμα μετά τη σύλληψη”.

Επιθετική πόσο; Μόνο τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν δεκάδες περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών προς πολίτες. Κρατούμενος στη Μόσχα υποχρεώθηκε να ουρήσει σε μπουκάλι γιατί του απαγόρευσαν να πάει στην τουαλέτα. Επίσης στη ρωσική πρωτεύουσα αστυνομικοί ξυλοκόπησαν πολίτη χτυπώντας το κεφάλι του σε καπό αυτοκινήτου γιατί αρνήθηκε να τους παραδώσει το διαβατήριό του. Στο Νόβγκοροντ η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτεταμένα όπλα αναισθητοποίησης ενώ στην Αγία Πετρούπολη πολίτης δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι από όργανο της τάξης (στοιχεία από την αναλυτική έκθεση του ovd-info).

“Tέτοιους είδους περιστατικά στη Ρωσία δεν αποτελούν πλέον είδηση” μάς ενημερώνει η ίδια πηγή η οποία, για ευνόητους λόγους, επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της. “Συμβαίνουν τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια. Μπορούν να σε δείρουν, να διατάξουν να χάσεις τη δουλειά σου ή να καταδικαστείς για πέντε χρόνια μόνο αν αγγίξεις αστυνομικό χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο. Απλά τώρα το καταλαβαίνει περισσότερος κόσμος”.

Γι’ αυτό λοιπόν αυτοί που διαδηλώνουν στη Μόσχα και τις άλλες ρωσικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες ρισκάρουν πολλά, πάρα πολλά και το γνωρίζουν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν κάμπτονται, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν άλλο τρόπο να αντιδράσουν στις πολιτικές πρακτικές του προέδρου της χώρας ο οποίος κυβερνά απολυταρχικά τη Ρωσία τα τελευταία 23 χρόνια, είτε ως Πρόεδρος είτε ως Πρωθυπουργός.

Τους ίδιους κινδύνους διατρέχουν και οι δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα οι Ρώσοι. Μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες συνελήφθησαν επτά από διάφορα, ανεξάρτητα μέσα, οι οποίοι βρέθηκαν στους τόπους των διαδηλώσεων και προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους. Ενας από αυτούς όμως, ο Ντμίτρι Γκολουμπόφσκι, συνελήφθη στη Μόσχα διότι αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε υπόδειξη αστυνομικού ο οποίος του ζητούσε να αφαιρέσει από το παράθυρο του γραφείου του αφίσα με τη σημαία της Ουκρανίας και την επιγραφή “όχι στον πόλεμο”.

Το καθεστώς Πούτιν δεν λογίζεται φυσικά ως φιλελεύθερο. Και δεν έχει κανένα πρόβλημα να το αποδεικνύει σχεδόν καθημερινα, ειδικά τώρα που ο Ρώσος Πρόεδρος παίζει τα ρέστα του με κινήσεις υψηλού ρίσκου στην γεωπολιτική παρτίδα.

Γι’ αυτό κάθε κίνηση που αμφισβητεί τις επιλογές του αντιμετωπίζει αμείλικτα. Γι’ αυτό και κάθε τέτοια κίνηση, είτε είναι συμμετοχή σε διαδηλώσεις, είτε παραίτηση από θέσεις ευθύνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έχει τη δική της ξεχωριστή, συμβολική και ουσιαστική σημασία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα