Ρωσία: Πώς εξηγείται η “έκρηξη” κρουσμάτων – Μέτρα και για το Euro 2020

Ρωσία: Πώς εξηγείται η “έκρηξη” κρουσμάτων – Μέτρα και για το Euro 2020
AP

Οι Αρχές της Ρωσίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει και νέα μέτρα που αφορούν και το Euro 2020.

Ανησυχητική η κατάσταση στη Ρωσία, καθώς την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 14.723 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα περισσότερα από τις 15 Φεβρουαρίου, όταν είχαν καταγραφεί, 14.207. Η άνοδος άρχισε να διαφαίνεται από τις 10 Ιουνίου, όταν και τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 10.000 προκαλώντας ένα μικρό “συναγερμό”.

Παράλληλα, η χώρα ανακοίνωσε την Κυριακή 357, ενώ από τα 14.723 νέα κρούσματα τα 7.704 εντοπίστηκαν μόνο στη Μόσχα. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος που έχει αναφερθεί σε μία ημέρα από τις 24 Δεκεμβρίου.

 

Η άνοδος αυτή, έφερε και νέα μέτρα, με τη χώρα να έχει προχωρήσει σε άρση των περιορισμών από τα μέσα Μαίου. Στην Αγία Πετρούπολη, όπου φιλοξενούνται και αγώνες για το Euro 2020 (Krestovsky Stadium), θα κλείσουν οι λαϊκές αγορές και οι παιδότοποι στα Mall, και στους αγώνες του Euro δεν θα πωλείται φαγητό εντός γηπέδων και στα μαγαζιά γύρω από αυτά.

Παράλληλα, τα Πανεπιστήμια στη Μόσχα περνάνε πάλι σε τηλεκπαίδευση με τα μαθήματα δια ζώσης να σταματάνε.  Την ίδια ώρα, κλείνουν τα δημόσια γήπεδα και οι παιδικές χαρές.

“Είδαμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών σε νέους ανθρώπους”, είπε ο Aleksei Pogonin, διευθυντής του “Sergei Spasokukotsky Clinical Hospital” της Μόσχας, με τις κλίνες να τελειώνουν.

Οι Αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν μια εβδομάδα “εκτός εργασίας”, από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουνίου, για να πέσουν τα κρούσματα. Συνιστάται για τις εταιρείες να κρατήσουν τουλάχιστον το 30% του προσωπικού τους που δεν έχει εμβολιαστεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Ακόμη, αυξάνεται το πρόστιμο για όσους δε φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και Μέσα Μεταφοράς, με το πρόστιμο να φτάνει στα 70 δολάρια (5.000 ρούβλια).

Εικόνα από τη Ρωσία σε καιρό κορονοϊού AP

 

Τα μπαρ, τα κλαμπ και τα εστιατόρια της Μόσχας θα κλείνουν από τις 11 το βράδυ, μέχρι τις 20 Ιουνίου. Όπως, δήλωσε άλλωστε ο δήμαρχος της πόλης, Sergei Sobyanin, όσοι κάνουν εμβόλιο θα μπαίνουν στη κλήρωση για ένα αυτοκίνητο, με τη δημοτική αρχή να κληρώνει πέντε οχήματα τη βδομάδα. Το μέτρο αυτό έρχεται ως ενίσχυση της επικοινωνιακής καμπάνιας για να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν, καθώς ο ρυθμός εμβολιασμών στη Μόσχα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Στη πόλη έχουν εμβολιαστεί 1,3 εκ. πολίτες σε έξι μήνες, με το 42% των Ρώσων πολιτών να αρνούνται να λάβουν οποιοδήποτε εμβόλιο.

Παράλληλα, στο Omsk της Σιβηρίας, προσφέρονται δωρέαν εισιτήρια για θεάματα, για όσους κάνουν το εμβόλιο.

AP

 

Μάλιστα, στις 12 Μαίου, το 62% των Ρώσων δήλωνε πως δεν είναι έτοιμο να εμβολιαστεί με το Sputnik V, ένα σκεύασμα που από τις 5 Ιουνίου άρχισε να παράγεται και στη Σερβία. Στις 12 Ιουνίου, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως 18 εκ. Ρώσοι έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου, με τον πληθυσμό όμως να ανέρχεται στα 144 εκ. συνολικά.

Η Πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε πάντως πως δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των πολιτών.

Η χώρα έχει αρχίσει να δέχεται πτήσεις από τη Βρετανία από τις 10 Ιουνίου, αλλά διατηρεί τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από και προς τη Τουρκία, για ακόμη τρεις εβδομάδας. Τουλάχιστον 550 Ρώσοι πολίτες διαγνώστηκαν με τη Βρετανική μετάλλαξη, στα τέλη του Μαίου.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε πως δεν έχει ανάψει ακόμη το “πράσινο φως” για τη δεύτερη και τρίτη φάση κλινικών δοκιμών που αφορά νέο εμβόλιο με τον συνδυασμό του Sputnik V και του AstraZeneca, με τις έρευνες να αναπτύσσονται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα