Ρωσία: Προς κατάργηση των ορίων ηλικίας για τους στρατιώτες

Ρωσία: Προς κατάργηση των ορίων ηλικίας για τους στρατιώτες
Ρώσος στρατιώτης στο Άζοφσταλ της Μαριούπολης 2022 AP

Τρόπους για να ενισχυθεί με έμπειρους στρατιώτες ψάχνει η Ρωσία προκειμένου να συνεχίσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Πρόταση για κατάργηση του ανώτατου ορίου ηλικίας για τους "επαγγελματίες".

Κατάργηση των ορίων ηλικίας για τους στρατιώτες με συμβόλαια πρότειναν ανώτεροι αξιωματούχοι της Ρωσίας, κίνηση που αποτελεί ένα ακόμα σημάδι ότι η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη δυνάμεων πεζικού για να συνεχίσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, με τον τρόπο αυτό θα επιτραπεί στον στρατό να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητες μεγαλύτερων σε ηλικία επαγγελματιών. “Για τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας, τη λειτουργία όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, χρειάζονται άκρως επαγγελματίες ειδικοί. Η εμπειρία δείχνει ότι αποκτούν αυτά τα προσόντα στην ηλικία των 40-45 ετών”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Επί του παρόντος, Ρώσοι ηλικίας 18 – 40 ετών και ξένοι 18 – 30 ετών μπορούν να συνάψουν πρώτο συμβόλαιο με τον στρατό.

Οι εισηγητές πρόσθεσαν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα διευκολύνει επίσης την πρόσληψη πολιτών γιατρών, μηχανικών και ειδικών επιχειρήσεων και επικοινωνιών.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει μη βιώσιμες απώλειες στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ουκρανία μετά από μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών που ανάγκασαν τη Μόσχα να μειώσει τους πολεμικούς της στόχους.

Η Ρωσία έριξε αρχικά περίπου το 80% των βασικών δυνάμεων χερσαίας μάχης της – 150.000 άνδρες – στον πόλεμο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους. Στις 82 ημέρες από τότε, “υπέστη απώλειες του 1/3 της χερσαίας μάχιμης δύναμης που χρησιμοποίησε”, ισχυρίστηκε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα.

Απροθυμία να πάνε στον πόλεμο και αθόρυβες προσπάθειες στρατολόγησης

Ο ρωσικός στρατός έχει επίσης αντιμετωπίσει ζητήματα χαμηλού ηθικού μεταξύ των στρατευμάτων του, καθώς έχουν προκύψει αναφορές ότι εκατοντάδες στρατιώτες δεν είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Παρά τις πολλές εικασίες και τις προειδοποιήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μην διατάξει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικό επιχείρηση και να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, φοβούμενος πιθανώς τις επιπτώσεις που θα είχαν τέτοια μέτρα στο εσωτερικό.

Αντίθετα, οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν αθόρυβα τις προσπάθειές τους για τη στρατολόγηση νέων συμβασιούχων στρατιωτών.

Έρευνα από τη ρωσική υπηρεσία του BBC έδειξε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γέμισε ιστοσελίδες απασχόλησης, προσφέροντας σε άτομα χωρίς εμπειρία μάχης ευκαιρίες να ενταχθούν στο στρατό με προσοδοφόρες βραχυπρόθεσμες συμβάσεις. Ορισμένες μεγάλες κυβερνητικές εταιρείες έχουν λάβει επιστολές που τους παροτρύνουν να εγγράψουν το προσωπικό τους στον στρατό.

Ο Guardian είχε επίσης αναφέρει στο παρελθόν πως οι αρχές στη φιλορωσική περιοχή του Ντονμπάς οργάνωσαν μια επιθετική εκστρατεία κινητοποίησης, αναγκάζοντας πολλούς άνδρες να κρυφτούν για να αποφύγουν να σταλούν στην πρώτη γραμμή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα