Ρωσία: Πρόταση Πούτιν για συνταγματική απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Ρωσία: Πρόταση Πούτιν για συνταγματική απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών
Βλαντίμιρ Πούτιν AP

Επιδιώκοντας να αυξήσει το ενδιαφέρον για ένα επικείμενο δημοψήφισμα, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη συνταγματική απαγόρευση του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε μια συνταγματική τροπολογία, που να απαγορεύει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που για κάποιους πολιτικούς αναλυτές, υποδεικνύει ότι είναι μια προσπάθεια να αυξηθεί η προσέλευση του κόσμου στο συνταγματικό δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να τον κρατήσει στην εξουσία.

Σύμφωνα με το avmag.gr, μέχρι στιγμής το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει μόνο ένα μικρό ενδιαφέρον μεταξύ των Ρώσων, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλή προσέλευση και ελάχιστο ενθουσιασμό για το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Μετά τις δηλώσεις του για την προάσπιση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και για τη διατήρηση των λέξεων “μπαμπάς” και “μαμά” , έναντι του “γονέας” με την χαρακτηριστική φράση του:

“Όσο παραμένω Πρόεδρος, δε θα υπάρξει Γονέας Νο1 και Γονέας Νο2 εδώ. Θα υπάρχει μια μαμά κι ένας μπαμπάς.” 

Ο Πούτιν πρότεινε τον Ιανουάριο μια σειρά αλλαγών στο συνταγματικό καθεστώς της χώρας του, που ισχύει από το 1915, κίνηση που φαίνεται ότι θα του δώσει μία ώθηση για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024, όταν θα πρέπει να αποχωρήσει ύστερα κι από τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του.

Αλλά οι περισσότερες από τις προτεινόμενες αλλαγές ήταν τόσο βαθιές νομικά, που ακόμη και οι ειδικοί αφέθηκαν να υποθέτουν πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ή γιατί χρειάζονταν. Ο Πούτιν πρότεινε μεταξύ άλλων να μετατοπιστούν κάποιες εξουσίες από τον πρόεδρο στον πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα νέο συμβουλευτικό σώμα, που θα ονομάζεται κρατικό συμβούλιο, με ακόμη ασαφή καθήκοντα. Μετά την αναθεώρηση, λένε οι αναλυτές, ο Πούτιν θα μπορούσε να μετακινηθεί σε μία από τις νέες εξουσίες για να συνεχίσει να κυβερνά τη Ρωσία, αν και δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα σχέδιά του.

Στο ζήτημα που αφορά στον ομόφυλο γάμο, με το να περιγράφεται μια τροπολογία, που ορίζει τον γάμο μεταξύ ανδρών και γυναικών, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για «δημοψήφισμα για τις παραδοσιακές αξίες» , παρατήρησε η Ekaterina Schulmann, πολιτική επιστήμονας της Μόσχας.

Η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου είναι ένα από τα πακέτα των νέων τροποποιήσεων της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, που πρότεινε τη Δευτέρα και την Τρίτη μια επιτροπή στο Κοινοβούλιο. Αναμένεται η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, πριν από το δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα