Πούτιν: “Μας κάνουν πόλεμο, εμείς θέλουμε ειρήνη” – Στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Πούτιν: “Μας κάνουν πόλεμο, εμείς θέλουμε ειρήνη” – Στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία AP

Την Ημέρα της Νίκης γιορτάζει η Ρωσία, ωστόσο μετά την ταραχώδη, για τη Μόσχα, εβδομάδα που πέρασε με την επίθεση drones στο Κρεμλίνο, μόνο καλό δεν είναι το κλίμα στην ηγεσία της χώρας. Το μήνυμα του ρώσου προέδρου.

“Θέλουμε ένα ειρηνικό μέλλον”, τόνισε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης, εκτιμώντας ότι “εναντίον της πατρίδας μας εξαπολύεται πραγματικός πόλεμος”, εν μέσω νέων επιθέσεων στην Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα είχε ξεκινήσει στη Μόσχα η παρέλαση χιλιάδων στρατιωτών υπό το βλέμμα του Πούτιν αλλά και άλλων μελών της ρωσικής πολιτικής ελίτ, κατά τη σημερινή επέτειο που γιορτάζεται η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν περπάτησε από το Κρεμλίνο ως την Κόκκινη Πλατεία για να παρακολουθήσει την παρέλαση στην οποία συμμετέχουν στρατιωτικοί κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ο ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του, συγχαίροντας τους διοικητές της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας.

Η Ημέρα της Νίκης είναι μια γιορτή για να τιμήσουμε τους προγόνους μας που πολέμησαν για την πατρίδα» είπε ο Πούτιν στο πλήθος. “Με θυσίες και ηρωικές πράξεις έσωσαν τον κόσμο από τον ναζισμό. Και σήμερα ο κόσμος είναι ξανά στον αέρα”.

“Σήμερα έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο εναντίον μας”. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία αμύνεται ενάντια στη “διεθνή τρομοκρατία”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν έχει κανέναν που να θεωρεί εχθρό “είτε προς τα δυτικά ή προς τα ανατολικά”. “Θέλουμε να δούμε το μέλλον μας με ειρηνικό τρόπο” πρόσθεσε..

Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία AP

Παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία AP

Ο Πούτιν κατηγόρησε άλλες χώρες ότι προσπαθούν να “διαγράψουν τη μνήμη πραγματικών ηρώων» καταστρέφοντας μνημεία σοβιετικών μαχητών και στρατηγών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “προσπαθούσαν να ακυρώσουν τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα διεθνούς ασφάλειας και διεθνούς δικαίου”

Ισχυρίζεται ότι ο ουκρανός λαός έχει γίνει όμηρος των φιλοδοξιών της Δύσης.

Παρακολουθήστε την παρέλαση

“Ο Πούτιν αντλεί τη νομιμότητά του από την παρέλαση της 9ης Μαΐου”

Σημειώνεται πως η Ημέρα της Νίκης, κατά την οποία οι Ρώσοι γιορτάζουν το καταληκτικό σημείο αυτού που αποκαλούν “μεγάλο πατριωτικό πόλεμο” το 1945, έχει αναδειχθεί σταδιακά ως το επίκεντρο του οράματος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ρωσική ταυτότητα κατά τα 23 χρόνια της θητείας του.

/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Οι προσεκτικά ενορχηστρωμένες παρελάσεις νίκης που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα προσφέρουν παραδοσιακά στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να επιδείξει τη σύγχρονη στρατιωτική ισχύ.

Για τον Πούτιν, είναι μακράν το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς“, δήλωσε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Carnegie Endowment for International Peace , που εδρεύει στη Μόσχα. “Ο Πούτιν αντλεί όλη τη νομιμότητά του από την παρέλαση, ορίζοντας τον εαυτό του ως τον άμεσο διάδοχο του στρατού που νίκησε τη ναζιστική Γερμανία“.

«Αυτή είναι η ευκαιρία του Πούτιν να δείξει στο έθνος ότι είναι ακόμα ισχυρός και ελέγχει τη λεγόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα