Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης στη Ρωσία

Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης στη Ρωσία
Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία AP Photo/Vadim Belikov

Πλήγματα κατά μήκος της Ουκρανίας προσπαθεί να πετύχει η Ρωσία πριν τους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης. Πέντε τραυματίες στο Κίεβο, ένας νεκρός από επίθεση στην αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού στην Οδησσό.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να αποκρούσει επιδρομή της Ρωσίας εναντίον της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (9/5), μετά την κήρυξη συναγερμού σε μεγάλο μέρος της χώρας από τις αρχές.

Επιθέσεις διεξάγονται και στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, από τη Βίνιτσα στα δυτικά ως όλες τις περιοχές στα ανατολικά, καθώς και νότια, στη Χερσώνα και στην περιφέρεια της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.

Πέντε τραυματίες στο Κίεβο, ένας νεκρός στην Οδησσό

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στη “μεγαλύτερη” επίθεση καμικάζι μη επανδρωμένου αεροσκάφους μέχρι στιγμής.

«Συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας εργάζονται στα περίχωρα του Κιέβου», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας μέσω Telegram.

Η επίθεση στο Κίεβο είναι η τέταρτη σε οκτώ ημέρες και έρχεται μόλις 24 ώρες πριν η Ρωσία γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης.

Την ίδια ώρα, ένα άτομο σκοτώθηκε στην επίθεση στη νότια περιοχή της Οδησσού. Ο Ερυθρός Σταυρός της Ουκρανίας αναφέρει ότι χτυπήθηκε η αποθήκη του.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανταποκρίθηκαν μετά την πτώση συντριμμιών του μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε διάδρομο προσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο Zhuliany – ένα από τα δύο εμπορικά αεροδρόμια της πόλης – ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.

Πολίτες τραυματίστηκαν αφού συντρίμμια από drone έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στην κεντρική περιοχή Shevchenkivskyi, πρόσθεσε η διοίκηση.

Αλλού, στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, μια αποθήκη πυρπολήθηκε μετά την εκτόξευση οκτώ πυραύλων σε στόχους από ρωσικά βομβαρδιστικά, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ερυθρός Σταυρός της Ουκρανίας ανέφερε ότι η αποθήκη του με ανθρωπιστική βοήθεια καταστράφηκε και όλες οι παραδόσεις βοήθειας έπρεπε να ανασταλούν.

Η Natalia Humeniuk, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης της Ουκρανίας, δήλωσε αργότερα ότι από τα συντρίμμια ανασύρθηκε το πτώμα ενός άνδρα – ενός φρουρού ασφαλείας.

Σε καθημερινή ενημέρωση, η διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι υπήρξε επίσης ένα κύμα πυραυλικών πληγμάτων στις περιοχές Χερσώνα, Χάρκοβο και Μυκολαίβ.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι -ανάμεσά τους και ένα παιδί- τραυματίστηκαν σε δύο χωριά στη νότια περιοχή της Χερσώνας, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Στη Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της ρωσικής εγκατεστημένης διοίκησης, Βλαντιμίρ Ρογκόφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη και μια θέση ουκρανικών στρατευμάτων στη μικρή πόλη Ορίχιβ.

Στο ανατολικό μέτωπο, ο Ουκρανός διοικητής των δυνάμεων στην πολιορκημένη ανατολική πόλη Μπαχμούτ δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν την πόλη μέχρι τους εορτασμούς της Τρίτης.

Ρωσικά στρατεύματα και μαχητές της ομάδας Wagner προσπαθούν εδώ και μήνες να καταλάβουν την Μπαχμούτ – παρά την αμφίβολη στρατηγική της αξία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ιδρυτής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, φάνηκε να κάνει στροφή στην απειλή του να αποσυρθεί από την πόλη, αφού του υποσχέθηκαν νέες προμήθειες πυρομαχικών από το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Οι ρωσικές επιθέσεις καταγράφονται την επομένη μαζικής εφόδου με UAVs-καμικάζι, της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί, καθώς συνεχίζεται εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που εξαπολύθηκε ξανά πριν από 10 ημέρες, έπειτα από σύντομη ανάπαυλα από τις αρχές Μαρτίου.

Ζελένσκι: “Η 9η Μαΐου θα γιορτάζεται στο εξής ως Ημέρα της Ευρώπης”

Από τη μία, η Μόσχα προσπαθεί από την αρχή του πολέμου να αξιοποιήσει ως ευκαιρία για παραλληλισμούς την ετήσια γιορτή με την οποία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η 9η Μαΐου θα γιορτάζεται στο εξής ως Ημέρα της Ευρώπης. Η κίνηση αυτή – η οποία χρειάζεται έγκριση από το κοινοβούλιο – θεωρείται ως επιθετική κίνηση προς τη Ρωσία.

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η ημέρα αυτή θα τιμά την ευρωπαϊκή ενότητα και την ήττα του “ρουσισμού” – ένας όρος που αποτελεί συντομογραφία για τον “ρωσικό φασισμό” όπως αναφέρει το BBC.

Είπε επίσης ότι η 8η Μαΐου θα είναι πλέον επίσημα Ημέρα Μνήμης και Νίκης, όπως σημειώνεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει συνομιλίες με τον Ζελένσκι στο Κίεβο την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης την Τρίτη στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ποιος θα είναι ο ρόλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην ετήσια εκδήλωση.

Πέρυσι, ο κ. Πούτιν απηύθυνε χαιρετισμό στην παρέλαση και εθεάθη να κάθεται ανάμεσα σε βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο θεωρείο των επισήμων.

Η Ρωσία λέει ότι οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν – όλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες – αναμένονται στην παρέλαση, την οποία κατά τα άλλα σνομπάρουν μεγάλες χώρες του κόσμου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Γαλλία – όλες σύμμαχοι κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι τελευταίες ρωσικές επιδρομές – οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες και ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα – είδαν ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed να σαρώνουν τη χώρα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι σχεδόν 60 μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν εκτοξευθεί από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την ως τη “μεγαλύτερη” τέτοια επίθεση μέχρι στιγμής.

Πρόσθεσε ότι και τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταστραφεί πάνω από το Κίεβο, αλλά πέντε άνθρωποι είχαν τραυματιστεί από πτώση συντριμμιών από καταρριφθέντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μετά από μια ανάπαυλα στις ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους τους τελευταίους μήνες, που είδε το Κίεβο να περνάει μέρες χωρίς επίθεση, η Μόσχα ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές της την τελευταία εβδομάδα πριν από την προαναγγελθείσα και αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Καθυστερεί λόγω καιρού η ουκρανική αντεπίθεση

Νέες βροχοπτώσεις πιθανόν καθυστέρησαν την έναρξη της πολυσυζητημένης ουκρανικής αντεπίθεσης με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει ρωσικά στρατεύματα, εκτίμησε εγκατεστημένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία τομέα της περιφέρειας Ζαπορίζια.

«Ήρθε ξανά υγρός και ασταθής καιρός. Το έδαφος πρέπει να είναι ξηρό σε βάθος 10 ως 12 εκατοστών ώστε τα τεχνολογικά μέσα να μπορούν να κινούνται σε αυτό», εξήγησε χθες Δευτέρα στη ρωσική τηλεόραση ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, επικεφαλής των αρχών στον τομέα της περιφέρειας αυτής που ελέγχει ο ρωσικός στρατός και η Μόσχα λέει πως προσάρτησε, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Μολαταύτα, πρόσθεσε ο κ. Μπαλίτσκι, η αντεπίθεση μπορεί να «αρχίσει ανά πάσα στιγμή».

Την Παρασκευή, οι ρωσικές αρχές στη Ζαπορίζια άρχισαν για λόγους ασφαλείας να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες άμαχους από κοινότητες της περιφέρειας κοντά στις γραμμές του μετώπου, συμπεριλαμβανομένων κατοίκων της Ενερχοντάρ — όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα