Ρωσία: Τρεις νεκροί στο πλημμυρισμένο Ορσκ – Πάνω από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν

Διαβάζεται σε 2'
Tο πλημμυρισμένο Ορσκ
Tο πλημμυρισμένο Ορσκ Administration of the city of Orenburg Telegram Channel/AP

Χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν στο Ορσκ της Ρωσίας και πάνω από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, αφότου έσπασε φράγμα της περιοχής. Τις σορούς τριών ανθρώπων ανέσυραν οι αρχές.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 4.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην πόλη Ορσκ της Ρωσίας, μετά την υπερχείλιση του ποταμού Ουράλη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν παραποτάμια χωριά και να σπάσει ένα φράγμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι σοροί τριών ανθρώπων ανασύρθηκαν στο Ορσκ, δύο στο δρόμο και ένα σε σπίτι. Ο τελευταίος αρνήθηκε να εκκενώσει το σπίτι το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με δηλώσεις των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης.

«4.208 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 1.019 παιδιά, απομακρύνθηκαν», ανακοίνωσε στο Telegram η υπηρεσία τύπου του περιφερειακού κυβερνήτη Ντένις Πάσλερ.

Συνολικά, περισσότερα από 2.500 σπίτια έχουν «πλημμυρίσει» σε αυτήν την περιοχή, που συνορεύει με το Καζακστάν, διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Όσοι εκκένωσαν την περιοχή μεταφέρθηκαν «σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας», διευκρίνισε σε ένα άλλο μήνυμα ο Πάσλερ, ανακοινώνοντας την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας.

Οι μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν την επομένη της ρήξης ενός φράγματος χθες στο Ορσκ, μιας πόλης που βρίσκεται στη σύνορα με το Καζακστάν, εξήγησε από την πλευρά του η περιφερειακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, «μια προειδοποίηση» στη δημοτική αρχή του Όρσκ είχε δοθεί τον Μάρτιο, σε σχέση με την «παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία του πληθυσμού και των εδαφών έναντι των φυσικών εκτάκτων καταστάσεων και εκείνων ανθρώπινης προέλευσης».

Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, το φράγμα, που έχει εν μέρει καταρρεύσει, έχει σχεδιαστεί επισήμως για μια στάθμη του ποταμού Ουράλη στα 5,5 μέτρα έναντι 9,6 μέτρων που είναι αυτή τη στιγμή.

Οι περιφερειακές αρχές, από την πλευρά τους, ανέφεραν την τήξη των χιονιών που οδήγησε «στην άνοδο» της στάθμης των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων στα Ουράλια, ως έναν επιπλέον «λόγο» για τις πλημμύρες.

Το ρωσικό υπουργείο διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την επιχείρηση εκκένωσης, όπου διακρίνεται νερό να έχει κατακλύσει τα σπίτια.

Στο ίδιο βίντεο, καταγράφονται μεταξύ άλλών διασώστες να απομακρύνουν ηλικιωμένους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ δήλωσε πως οι πλημμύρες ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα του σε επίπεδο μεγέθους και αντίκτυπου εδώ και 80 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα