Ρωσική ανάμειξη σε 14 θανάτους εξετάζουν οι βρετανικές υπηρεσίες

Military forces work on a van in Winterslow, England, Monday, March 12, 2018, as investigations continue into the nerve-agent poisoning of Russian ex-spy Sergei Skripal and his daughter Yulia, in Salisbury, England, on Sunday March 4,2018. British Prime Minister Theresa May is set to update lawmakers Monday on the nerve-agent poisoning of ex-spy Sergei Skripal and his daughter. (AP Photo/Frank Augstein)
Military forces work on a van in Winterslow, England, Monday, March 12, 2018, as investigations continue into the nerve-agent poisoning of Russian ex-spy Sergei Skripal and his daughter Yulia, in Salisbury, England, on Sunday March 4,2018. British Prime Minister Theresa May is set to update lawmakers Monday on the nerve-agent poisoning of ex-spy Sergei Skripal and his daughter. (AP Photo/Frank Augstein) AP

"Θέλω να βεβαιωθώ ότι οι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτε περισσότερο από ισχυρισμοί", αναφέρει η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών

Η αστυνομία και οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας θα ερευνήσουν ισχυρισμούς περί ανάμιξης του ρωσικού κράτους σε αριθμό θανάτων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, αναφέρει η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ, σε επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου έγραψε στη Ραντ ζητώντας να επανεξετασθούν 14 θάνατοι που δεν είχαν αρχικά αντιμετωπισθεί ως ύποπτοι από την αστυνομία, αλλά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης τους έχουν επανειλημμένα συνδέσει με τη Ρωσία.

"Θέλω να βεβαιωθώ ότι οι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτε περισσότερο από ισχυρισμοί", ανέφερε η Ραντ στην απάντησή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. "Η αστυνομία και η (βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας) MI5 συμφωνούν και θα βοηθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια".

Νωρίτερα, με δηλώσεις του ο πρώην επικεφαλής της FSB Νικολάι Κοκάλεβ, σημείωσε πως θεωρεί ότι μία σειρά δολοφονικών απόπειρων κατά αποστάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον κάνουν να πιστεύει πως οι βρετανοί τους χρησιμοποιούν ως "αποδιοπομπαίους τράγους, αφού τους έχουν χρησιμοποιήσει στο έπακρο και μετά κατηγορούν την Ρωσία".

Η βρετανική αντιπροσωπεία στον παγκόσμιο Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δήλωσε σήμερα ότι είναι "πολύ πιθανό" η Ρωσία να είναι αναμειγμένη στην επίθεση εναντίον του Σκριπάλ.

Μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΧΟ στη Χάγη, ο βρετανός πρεσβευτής Πίτερ Ουίλσον δήλωσε πως η επίθεση εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του συνιστά "την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η Βρετανία θα εξετάσει αύριο την απάντησή της στη Ρωσία, μετά το αίτημά της προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εξηγήσει πώς ένας νευροτοξικός παράγοντας, που είχε αναπτυχθεί τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης, χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ.

"Θα υπάρξει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. Διευκρίνισε πως δεν θα σχολιάσει τη ρωσική απάντηση πριν από τη συνεδρίαση αυτή.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Μέι είπε στους κορυφαίους υπουργούς της πως το επεισόδιο στο Σάλσμπερι ήταν "ριψοκίνδυνο και έγινε στα τυφλά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Άλλα λόγια' από τον Πούτιν μετά την δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα στην Βρετανία

SHARE:

24Media Network