Ρώσικη ρουλέτα στην τουρκική οικονομία. Το Κρεμλίνο απαγορεύει την εισαγωγή κάθε τροφίμου

Ρώσικη ρουλέτα στην τουρκική οικονομία. Το Κρεμλίνο απαγορεύει την εισαγωγή κάθε τροφίμου

Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 21ου αιώνα είναι οικονομικός. Η Μόσχα επέβαλε επιπλέον κυρώσεις στην Άγκυρα αποκλείοντας όλα τα φρούτα και λαχανικά που εισάγει από την Τουρκία

Αποκλεισμό σχεδόν του συνόλου των εισαγόμενων προϊόντων από την Τουρκία αποφάσισε το Κρεμλίνο, κλείνοντας τελείως τη στρόφιγγα των εμπορικών συναλλαγών με την Άγκυρα και προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημία. "Σκοπεύουμε να επιβάλουμε απαγόρευση και στα εναπομείναντα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν ακόμη μπει στη λίστα του εμπάργκο" ανέφερε εκπρόσωπος του αγροτικού παρατηρητηρίου της Ρωσίας Rosselkhoznadzor. Οι πρώτοι περιορισμοί είχαν τεθεί σε εφαρμογή λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας και Ρωσίας, το οποίο και όξυνε τις σχέσεις των δύο χωρών και προκάλεσε πραγματικό "παγετό" στην ρωσοτουρκική διπλωματία.

Οι περιορισμοί σε λαχανικά, φρούτα και άλλα νωπά προϊόντα υπολογίζεται πως θα κοστίσει στην Τουρκία 3,1  δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ. Πάντως από τη Μόσχα, ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την σκλήρυνση των συναλλαγών και τονίζουν πως τα τουρκικά προϊόντα δεν τηρούν τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και συσκευασίας για να εισαχθούν στη ρωσική αγορά.

Ασφυκτική πίεση από τη Μόσχα

Βέβαια το εμπάργκο σε αγαθά δεν είναι το μόνο που έχει επιβληθεί στην Άγκυρα από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, αναστέλλεται η λειτουργία εταιριών τουρκικών συμφερόντων και απολύονται Τούρκοι πολίτες που εργάζονται στη ρωσική επικράτεια.

Συγκεκριμένα, η ρωσική κυβέρνηση απαγορεύει την κατασκευή κτιρίων, αρχιτεκτονικά σχέδια και κατασκευαστικές εργασίες, εργασίες έρευνας και ανάλυσης, δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη φιλοξενία και την παροχή υπηρεσιών από εταιρίες που υπάγονται στο τουρκικό δίκαιο ή οργανισμούς που ελέγχονται από Τούρκους πολίτες.

Δείτε το εν λόγω κείμενο:

Правительство России
30 December 2015, 12:00

The list includes the following: construction of buildings and engineering structures, architectural projects and engineering-technical designs, research and analysis, the activities of travel agencies, hotel activities, the execution of works and the provision of services for state and municipal needs, timber processing.

Στα πλαίσια του παραπάνω, η Ρωσία είχε ανακοινώσει από τα τέλη του 2015 λίστα με 53 εταιρίες και οργανισμούς με βάση μια σειρά από πόλεις της ρωσικής ομοσπονδίας, των οποίων η λειτουργία απαγορεύτηκε εξαιτίας σχέσεων με την τουρκική δημοκρατία και με πρόφαση την "διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας". Πρόκειται για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, κατασκευή υλικών κα.

Правительство России
29 December 2015, 11:30

The list includes 53 companies and organisations based in the republics of Bashkortostan, Crimea, Tatarstan, Krasnodar Territory, Vladimir, Kaluga, Moscow, Nizhny Novgorod, Samara and Tyumen regions, Moscow, St Petersburg and Yamal-Nenets Autonomous Area.

Δραματική πτώση και στον τουρισμό εκ Ρωσίας

Όπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής Hurriyet, το πλήγμα στην τουρκική οικονομία δεν προκύπτει μόνο από τις εμπορικές συναλλαγές. Οι Ρώσοι τουρίστες, έστρεψαν εντελώς την πλάτη τους στα τουρκικά τουριστικά θέρετρα, έπειτα από την όξυνση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Αττάλειας, του μεγαλύτερου ίσως τουριστικού θέρετρου της Τουρκίας στη Μεσόγειο, παρατηρείται μείωση 90% επισκέψεων από Ρώσους τουρίστες το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ συνολικά η τουριστική κίνηση μειώθηκε κατά 30% σε σχέση με το 2015. Το παραπάνω σε συνδυασμό με τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις - πολλές από αυτές με στόχο τουρίστες - στην τουρκική επικράτεια, προμηνύουν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη γειτονική χώρα.

ΠΗΓΗ GOVERMENT.RU/ RT.COM/ HURRIYET

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιατί η Τουρκία 'πυροβόλησε τα πόδια της' με την κατάρριψη του αεροσκάφους

SHARE:

24Media Network