Ρωσικοί μπελάδες: Ο ολιγάρχης των σκληρών μισθοφόρων της Wagner “αδειάζει” τον Πούτιν

Ρωσικοί μπελάδες: Ο ολιγάρχης των σκληρών μισθοφόρων της Wagner “αδειάζει” τον Πούτιν
Τοιχογραφία για τη Wagner Group AP

Οι επικριτικές αναφορές από τον ολιγάρχη Γεβγένι Πριγκόζιν, θα μπορούσαν να "υπονομεύσουν" την εικόνα ισχύος του Πούτιν. Drone - καμικάζι του Ιράν χρησιμοποιεί πλέον η Ρωσία. "Ύποπτο" το χτύπημα στο Μπέλγκοροντ.

Το “Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου” των ΗΠΑ σημειώνει στη νέα αναφορά του, πως στις επιχειρήσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας έχουν κατά βάση κινητοποιηθεί εθελοντικά τάγματα που σχηματίστηκαν κυρίως στις περιοχές όπου υπάρχουν ρωσικές μειονότητες.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε και μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για μερική επιστράτευση, με το Κρεμλίνο να συνεχίζει να στοχεύει τις μειονοτικές ομάδες για να εμπλακούν στις μάχες. Παράλληλα, στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας και στα σύνορα αυτής, έχουν συσταθεί τάγματα από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες που δείχνουν πως θα συνεχίσουν να μάχονται μεταξύ τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόσφατη επίθεση στο Μπέλγκοροντ πιθανότατα έχει να κάνει με τη δράση αυτών των ομάδων.

Παράλληλα, το ISW σημειώνει πως ο Yevheny Prigozhin, που φέρεται να είναι ο βασικός χρηματοδότης της μισθοφορικής ομάδας Wagner Group που δρα υπέρ της Ρωσίας, στηλιτεύει όλο και περισσότερο την αναποτελεσματικότητα των παραδοσιακών ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του Κρεμλίνου, τουλάχιστον στο πεδίο. Ο Prigozhin δήλωσε δημοσίως πως μόνο ο στρατός της Wagner επιχειρεί αυτή τη στιγμή στη περιοχή του Bakhmut, και διαψεύδει πως οι δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DNR) επιχειρούν στην περιοχή, όπως ισχυρίζεται το ίδιο το DNR.

Ο Prigozhin ανέφερε ακόμη πως χρηματοδοτεί αποκλειστικά ο ίδιος τον στρατό της Wagner διαψεύδοντας πως δέχεται χρήματα και οπλισμό από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Είπε ακόμη, πως εξοπλίζει και τον τακτικό ρωσικό στρατό.

Στα κανάλια του Telegram που σχετίζονται με τη Wagner, ανέβηκαν ευχαριστίες προς τη Wagner για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που παρείχε από την 126 Ταξιαρχία Παράκτιας Άμυνας που δραστηριοποιείται στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Prigozhin ανέφερε άλλωστε πως οι Ουκρανοί στο Bakhmut δύσκολα θα παραδοθούν, προσφέροντας μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της όλης κατάστασης. Στα ίδια δίκτυα επικοινωνίας στο Telegram, γίνεται λόγος για έναν “ήρεμο εμφύλιο” ανάμεσα σε στρατιωτικές ομάδες, με τα χτυπήματα στο Μπέλγκοροντ να παραμένουν ακόμη “ορφανά”.

Ο ολιγάρχης της Wagner, που θεωρείτο ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Πούτιν, νωρίτερα αυτό το μήνα εκθείασε την πρόταση του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ να σταλεί ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός στην πρώτη γραμμή του πολέμου και να αναγκαστεί να “ξεπλύνει την ντροπή του με αίμα”. Ο Prigozhin πρότεινε “όλα αυτά τα καθάρματα” που ηγούνται του στρατού, να αναγκαστούν να τον ακολουθήσουν.

Ουκρανός στρατιώτης μπροστά σε κατεστραμμένα ρωσικά τανκς 2022 Efrem Lukatsky/AP

 

Ένα ύποπτο χτύπημα και ύποπτες βλέψεις

Σημειώνεται πως την Κυριακή σημειώθηκαν δεκάδες εκρήξεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ που βρίσκεται στη δυτική Ρωσία λίγο μακριά από τα σύνορα με την περιοχή του Χαρκόβου, ενώ επίθεση σημειώθηκε και μια ημέρα νωρίτερα σε στρατιωτικό χώρο εκπαίδευσης, το Σάββατο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έντεκα άτομα και να τραυματιστούν άλλα 15.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως τα RIA Novosti και TASS, έκαναν λόγο για “τρομοκρατική επίθεση”. Σε επίσημο επίπεδο, η ουκρανική πλευρά αφήνει τις εν λόγω εκρήξεις ασχολίαστες. Οι NY Times ωστόσο παρατηρούν ότι αρκετές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες έχουν βάλει στο στόχαστρο περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία μακριά από τις γραμμές του μετώπου, από την πόλη του Ντονέτσκ ως το Μπέλγκοροντ και από το Μπέλγκοροντ ως την Κριμαία.

Οι αιτιάσεις του Prigozhin ίσως να αποτελούν μοχλό “αντιπολιτευτικής” πίεσης προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό ζητούσε από τους ολιγάρχες να χρηματοδοτήσουν προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις και εμφανιζόταν επικριτικός για τις αποτυχίες στην πρώτη γραμμή.

Παράλληλα, όπως εκτιμά το ISW, ο ίδιος ο Prigozhin εμφανίζεται ιδιαίτερα ενδυναμωμένος μεταξύ των Ρώσων εθνικιστών, και ίσως σταδιακά να εκφράσει αρχηγικές βλέψεις.

Ενδέχεται λοιπόν να προσπαθεί ήδη να πάρει ορισμένες από τις μειονοτικές ομάδες με τη δική του πλευρά, αξιοποιώντας τη σχέση τους για το μέλλον. Στέλνοντας παράλληλα και τα δικά του “μηνύματα” προς την ηγεσία.

Από την άλλη, με τη πίεσή του, ίσως να πιέζει για περαιτέρω χρήματα από τη Μόσχα για τον ίδιο και τον στρατό του.

Να αναφερθεί εδώ πως, επισήμως πάντα, η Wagner έχει έδρα στην Αργεντινή και επίσης έχει γραφεία στην Αγία Πετρούπολη και στο Χονγκ Κονγκ. Επισήμως δεν αποτελεί κομμάτι του επίσημου ρωσικού στρατού, ωστόσο οι εκπαιδεύσεις γίνονται σε ρωσικά εδάφη, όπως το Κράσνονταρ. Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με την ομάδα και επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία νομική εγγραφή τέτοιας οργάνωσης εντός της χώρας, “καθώς οι ιδιωτικές ομάδες ασφαλείας είναι παράνομες στη Ρωσία”.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2021, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner Group, αρκετό καιρό δηλαδή πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αυτές επικαιροποιήθηκαν νωρίτερα, φέτος.

Η Wagner εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας και ασπάζεται τη Σλαβική Εγγενή Πίστη, ένα δόγμα σλαβικού εθνικισμού, ενώ εικάζεται πως έχει πάρει το όνομά της από τον Richard Wagner. Η ομάδα του Prigozhin κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Αφρική, τη Συρία και την Ουκρανία, ενώ τρεις άλλες εταιρείες του ολιγάρχη κατηγορούνται για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και του 2018.

Στροφή σε οπλισμό του Ιράν

Σημειώνεται πως η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες “αξιοποιεί” όλο και περισσότερο τη σχέση της με το Ιράν για να αποκτήσει περισσότερα drones και πυραύλους, όπλα που χρησιμοποιεί ήδη σε επιθέσεις εναντίον του Κιέβου.

Η Washington Post ανέφερε στις 16 Οκτωβρίου ότι το Ιράν θα προμηθεύσει τη Ρωσία με επιπλέον πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων Fateh-110 και Zolfaghar. Παράλληλα, έχει πουλήσει τα drones Shahed-136, Mohajer-6 και Arash-2. Επισήμως το Ιράν αρνείται τις προμήθειες όπλων, δια στόματος του εκπροσώπου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα ρωσικό κανάλι Telegram σημείωσε – σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ISW – ότι η πρόσφατη ρωσική χρήση ιρανικών πυρομαχικών, ιδιαίτερα των Shahed-136, πιθανότατα αντανακλά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει σχεδόν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου αποθέματος επιχειρησιακών-τακτικών όπλων της. Τα drones αυτά επιτρέπουν στη Ρωσία να προβεί σε πιο στοχευμένα πλήγματα, τα οποία όμως στοχεύουν πλέον και σε άμαχο πληθυσμό στις μεγάλες πόλεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα