Ρώτησε για την πολωνική κυβέρνηση και τώρα απειλείται η ζωή της

Ρώτησε για την πολωνική κυβέρνηση και τώρα απειλείται η ζωή της

Μία ερώτηση της δημοσιογράφου Dorota Bawolek προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα εσωτερικά της Πολωνίας ήταν αρκετή για να δεχθεί απειλές για τη ζωή της.

«Τόλμησε» να κάνει μια ερώτηση για την Πολωνία και τώρα δέχεται απειλές για τη ζωή της. Ο λόγος για την Dorota Bawołek, ανταποκρίτρια ιδιωτικού πολωνικού τηλεοπτικού σταθμού, που εδώ και χρόνια καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Ακροδεξιά trolls του διαδικτύου στη χώρα της διαστρέβλωσαν την ερώτησή της και -με την σιωπηρή υποστήριξη της κυβέρνησης της Πολωνίας- την κατηγόρησαν ότι προσπάθησε “να βλάψει την Πολωνία”. Εκτοτε, δεκάδες είναι οι απειλές που δέχεται η δημοσιογράφος, που φτάνουν μέχρι και να απειλήσουν τη ζωή της.

«Υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων από όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα τους διαπιστευμένους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», διεμήνυσε μέσω του επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της Μαργαρίτη Σχοινά η Κομισιόν, που «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Πολωνία».

Ολα ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου, όταν η ανταποκρίτρια έθεσε μία ερώτηση σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Πολωνία και συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που αφορά στην αλλαγή φρουράς στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο νόμο που κατήγγειλε η πολωνική αντιπολίτευση.

Η Bawołek δεν έλαβε απάντηση από την Κομισιόν και ζήτησε μία ακόμη φορά το λόγο για διευκρινίσεις. Στην δεύτερη ερώτησή της, εξέφρασε την έκπληξή της που η Κομισιόν ήταν πιο πρόθυμη να κάνει δηλώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα που εγκαταλείπει την ΕΕ, αντί για την Πολωνία που είναι μέλος της ΕΕ. «Ισως, εάν δεν σχολιάζετε τέτοια πράγματα, η Πολωνία θα είναι η επόμενη που θα ακολουθήσει τη Μεγάλη Βρετανία», είπε λίγο-πολύ η δημοσιογράφος.

Αυτήν, την τελευταία φράση της, απομόνωσαν τα τρολ στο ίντερνετ και ξεκίνησαν να την κατηγορούν συστηματικά ως “προδότη” της χώρας της, "αντι-πολωνικό χειραγωγό", "ηλίθια", "νεο-μαρξιστή" και "πόρνη”, ακόμα και “Γκέμπελς”. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να απειλήσουν την σωματική της ακεραιότητα. Κάποιοι μάλιστα υπενθυμίζουν ότι το τηλεοπτικό της κανάλι υπόκειται σε έλεγχο από την πολωνική κυβέρνηση, κλείνοντας το μάτι σε ενδεχόμενη ανάκληση της άδειάς του!

Η Επιτροπή

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε σήμερα το απόγευμα η Κομισιόν : «Η Επιτροπή τρέφει βαθύ σεβασμό για το έργο και την αυτονομία όλων των δημοσιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι έχουμε ιδιαίτερο χρέος να προστατεύουμε όλους τους δημοσιογράφους και τα μέλη του Τύπου που είναι διαπιστευμένα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Είδαμε κι εμείς αυτές τις απαράδεκτες απειλές στη συνάδελφό μας που βρίσκεται εδώ, στην αίθουσα Τύπου και ελπίζω ότι αυτό ήταν μάλλον μία εξαίρεση, που δεν θα έχει συνέχεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά

Το  news247.gr επικοινώνησε με τη Dorota Bawołek, η οποία δεν θέλησε να σχολιάσει. Βρισκόταν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλύπτοντας ένα ακόμη Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. 

SHARE:

24Media Network