Ρουσέφ: Η Βραζιλία χάνει τη μάχη με τον ιό Ζίκα

Ρουσέφ: Η Βραζιλία χάνει τη μάχη με τον ιό Ζίκα

"Δεν διαθέτουμε εμβόλιο για τον Ζίκα ακόμη", είπε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, τονίζοντας ότι το μοναδικό που μπορούν να κάνουν είναι να καταπολεμήσουν το κουνούπι που μεταδίδει τον ιό

Η Βραζιλία χάνει τη μάχη της καταπολέμησης του κουνουπιού που μεταδίδει τον ιό Ζίκα, προειδοποίησε την Παρασκευή η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, κάνοντας έκκληση για μια πανεθνική προσπάθεια προκειμένου να εξαλειφθούν τα έντομα αυτά.

"Δεν διαθέτουμε εμβόλιο για τον Ζίκα ακόμη. Το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταπολεμήσουμε το κουνούπι", είπε η πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή της στο κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο ιός έχει συνδεθεί με χιλιάδες περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν πάσχοντας από μικροκεφαλία, δηλαδή έχουν πολύ μικρό κεφάλι και ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί κανονικά.

Η Ρουσέφ κάλεσε τους Βραζιλιάνους να αποστραγγίζουν τα στάσιμα νερά από λακούβες και ανοιχτές δεξαμενές, όπου αναπαράγονται τα κουνούπια. Στις 13 Φεβρουαρίου 200.000 στρατιώτες θα ριχτούν στην πανεθνική "μάχη" για την εξάλειψη του κουνουπιού.

Στον γειτονικό Ισημερινό έχουν καταγραφεί 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας, αλλά υπάρχουν και άλλα 67 "ύποπτα" κρούσματα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε έξι επαρχίες της χώρας, ακόμη και στα Νησιά Γκαλαπάγκος.

Μέχρι στιγμής πάντως καμία έγκυος δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας στον Ισημερινό.

"Είμαστε προετοιμασμένοι", διαβεβαίωσε η υπουργός Υγείας Μαργκαρίτα Γκεβάρα. "Μόλις έκανε την εμφάνισή του ο ιός ενεργοποιήσαμε τα σχέδιά μας για την αντιμετώπισή του", εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ιός θα μπορούσε να πλήξει έως και 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συναγερμός από τον ιό "Ζίκα" σε Ευρώπη και Αμερική

Σε έξι ευρωπαϊκές χώρες εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού Ζίκα

SHARE:

24Media Network