Σ.Α. ΟΗΕ: Προς επικύρωση η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Σ.Α. ΟΗΕ: Προς επικύρωση η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Το ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται να επικυρώσει σήμερα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ιράν και οι 5+1 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο θα επικυρώνει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις 14 Ιουλίου, το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία) κατέληξαν σε μία συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και να ελαφρυνθούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Το προσχέδιο ψηφίσματος για το Ιράν υποβλήθηκε επίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Ιουλίου. Το έγγραφο θα αναθεωρεί τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ στη χώρα, περιλαμβανομένου και του εμπάργκο όπλων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου που ετοίμασαν οι 5+1 και το Ιράν την περασμένη εβδομάδα, το νέο ψήφισμα, που θα επικυρώνει τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στους διεθνείς μεσολαβητές και στην Τεχεράνη, θα αντικαταστήσει προηγούμενα που συνδέονταν με το θέμα των πυρηνικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν την ελπίδα ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί στις 20 Ιουλίου.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είχε δηλώσει στις 15 Ιουλίου πως αναμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εγκρίνει ομόφωνα το ψήφισμα όταν τεθεί σε ψηφοφορία.

SHARE:

24Media Network