Σαγκάη: Συνεχίζεται το ακραίο lockdown – “Είναι ασθενείς, όχι εγκληματίες”

Σαγκάη: Συνεχίζεται το ακραίο lockdown – “Είναι ασθενείς, όχι εγκληματίες”
Ένας εργαζόμενος με προστατευτικό εξοπλισμό απολυμαίνει σακούλες σκουπιδιών στη Σαγκάη (AP Photo/Nico de Rouge

Τους 36 έφτασαν οι νεκροί στη Σαγκάη, η οποία τελεί υπό αυστηρό lockdown. Συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα καραντίνας. Πτώση στη βιομηχανική παραγωγή της πόλης.

Άλλοι 11 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε η Επιτροπή Υγείας της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας.

Ο απολογισμός του τρέχοντος ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον εμπορικό κόμβο, το μεγαλύτερο μέρος μέρος του οποίου εξακολουθεί να τελεί σε lockdown, έφθασε έτσι τους 36 νεκρούς.

Οι αρχές στη μητρόπολη 25 εκατομμυρίων κατοίκων επιβεβαίωσαν 1.931 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις οποίες εκδηλώθηκαν συμπτώματα και 15.698 ασυμπτωματικές.

Η έξαρση της πανδημίας στη Σαγκάη χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος αφότου άρχισε η υγειονομική κρίση, στα τέλη του 2019.

Συνεχίζεται το lockdown στη Σαγκάη

Μετά από τρεις βδομάδες αυστηρού lockdown, οι αρχές προειδοποίησαν τους 25 εκατομμύρια κατεστραμμένους κατοίκους της Σαγκάης την Παρασκευή ότι η καραντίνα τους θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί ο ιός COVID-19 γειτονιά προς γειτονιά.

Προσφέροντας μια μικρή χαραμάδα ελπίδες, η κυβέρνηση της πόλης δήλωσε στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat ότι οι λοιμώξεις μειώνονται και ότι η ζωή θα μπορούσε να επιστρέψει στο φυσιολογικό σύντομα, εφόσον οι άνθρωποι τηρούν τους αυστηρούς κανόνες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

Ωστόσο, ορισμένες συνοικίες της Σαγκάης ενίσχυσαν τους περιορισμούς στη μετακίνηση. Ακόμη και σε γειτονιές που πληρούσαν τα κριτήρια για να επιτρέπεται στους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους, οι αξιωματούχοι τους διέταξαν να μείνουν μέσα στις οικίες τους, αυξάνοντας την απόγνωση των οικογενειών.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μηδενικά κρούσματα στην κοινότητα όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε η κυβέρνηση, αναφερόμενη στον στόχο για την εξάλειψη της μετάδοσης εκτός των περιοχών σε καραντίνα.

Την Πέμπτη, η Σαγκάη ανακοίνωσε έναν νέο γύρο σημαντικών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών τεστ σε όλη την πόλη, του περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών και της επιτάχυνσης των μεταφορών των ανθρώπων σε κέντρα καραντίνας.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν λεωφορεία με ανθρώπους που οδηγήθηκαν σε καραντίνα έξω από τη Σαγκάη.

Ορισμένοι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι τα μέτρα απομόνωσης εκδίδονται μαζικά και αδιακρίτως για χάρη της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας, με ελάχιστη προσοχή σε μεμονωμένες περιστάσεις. Οι αρχές της πόλης προέτρεψαν τους πολίτες να συνεργαστούν με τα αυστηρά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η μέχρι τώρα πρόοδος δεν θα πάει χαμένη.

“Είναι ασθενείς, όχι εγκληματίες”

Ο 30χρονος κάτοικος Zhang Chen είπε στο Reuters ότι ο 4χρονος γιος του και η 84χρονη γιαγιά του μεταφέρθηκαν σε κέντρο καραντίνας την Κυριακή μαζί με τα πεθερικά του και ανησυχεί ότι οι κακές συνθήκες στις εγκαταστάσεις, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τους.

Είπε ότι τα γεύματα δεν έχουν θρεπτικά συστατικά – το πρωινό είναι δύο φέτες ψωμί του τοστ. Το κτίριο είναι σκονισμένο και μόνο μερικώς ανακαινισμένο. Δεν υπάρχουν ντουζ και υπάρχουν πολύ λίγες τουαλέτες.

“Είναι ασθενείς, όχι εγκληματίες. Αλλά εδώ είναι σαν να είναι εγκληματίες και να τους στέλνουν εκεί για να υποφέρουν”, είπε ο Zhang.

Η κυβέρνηση της Σαγκάης δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πτώση στη βιομηχανική παραγωγή

Η βιομηχανική παραγωγή στη Σαγκάη, την πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, υποχώρησε τον Μάρτιο. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία πτώση σε δύο χρόνια, αφού τα αυστηρά μέτρα καραντίνας σταμάτησαν την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσια, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Wu Jincheng, πρόεδρος της υπηρεσίας οικονομικού σχεδιασμού της Σαγκάης. Η μηνιαία παραγωγή μειώθηκε τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020.

Η Σαγκάη στεγάζει εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Tesla (TSLA.O) και της κορυφαίας κινεζικής εταιρείας παραγωγής τσιπ Semiconductor Manufacturing International Corp (0981.HK), αλλά και πολλών διεθνών εταιρειών.

Το 2021, η προστιθέμενη αξία του βιομηχανικού τομέα της πόλης έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (154,61 δισεκατομμύρια δολάρια) για πρώτη φορά και ήταν η υψηλότερη μεταξύ όλων των πόλεων σε εθνικό επίπεδο.

Καθώς η Σαγκάη πάλευε με την τελευταία αναζωπύρωση του COVID εν μέσω lockdown, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι είχε εντοπίσει 666 εταιρείες στη Σαγκάη τις οποίες θα βοηθούσε αρχίσουν ξανά την παραγωγή τους.

Το Γραφείο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας στη Σαγκάη δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ενισχύσει την οικονομική στήριξη για να βοηθήσει στην επανέναρξη της παραγωγής στην πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα