Σαλμάν Ρούσντι: Αθώος δήλωσε ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του συγγραφέα

Σαλμάν Ρούσντι: Αθώος δήλωσε ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του συγγραφέα
Ο δράστης της επίθεσης στον Σαλμάν Ρούσντι 2022 Joshua Bessex/ap

Χωρίς εγγύηση κρατείται ο 24χρονος, που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επίθεση στον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι.

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τον μυθιστοριογράφο Σαλμάν Ρούσντι την περασμένη εβδομάδα στη δυτική Νέα Υόρκη, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας και επίθεσης δεύτερου βαθμού την Πέμπτη (18/08) και κρατείτε χωρίς εγγύηση.

Ο 24χρονος Χάντι Ματάρ κατηγορείται ότι τραυμάτισε τον Ρούσντι, 75 ετών, την Παρασκευή λίγο πριν ο συγγραφέας του “Σατανικοί Στίχοι” δώσει μια διάλεξη σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα κοντά στη λίμνη Έρι. Νοσηλεύτηκε με σοβαρά τραύματα.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κριθεί ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας δευτέρου βαθμού αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 25 έτη. Η επόμενη εμφάνιση του Ματάρ στο δικαστήριο είναι προγραμματισμένη για τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η επίθεση σημειώθηκε 33 χρόνια αφότου ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν, εξέδωσε φετβά, ή θρησκευτικό διάταγμα, καλώντας τους μουσουλμάνους να δολοφονήσουν τον Ρούσντι λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση των «Σατανικών Στίχοι». Μερικοί μουσουλμάνοι είδαν τα αποσπάσματα για τον Προφήτη Μωάμεθ ως βλάσφημα.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από τη New York Post την Τετάρτη, ο Ματάρ είπε ότι σέβεται τον Χομεϊνί, αλλά δεν θα πει αν εμπνεύστηκε από τη φετβά. Είπε ότι είχε «διαβάσει μερικές σελίδες» των Σατανικών Στίχων και είχε παρακολουθήσει βίντεο του συγγραφέα στο YouTube.

«Δεν μου αρέσει πολύ», είπε ο Ματάρ για τον Ρούσντι, όπως αναφέρεται στην Post. «Είναι κάποιος που επιτέθηκε στο Ισλάμ, επιτέθηκε στις πεποιθήσεις τους, στα συστήματα πεποιθήσεων».

Χωρίς ελέγχους η διάλεξη

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να κατηγορηθεί ότι εμπλέκεται στην επίθεση. Ο Ματάρ εκτιμάται ότι έδρασε μόνος, είπε η αστυνομία.

Ο δράστης είναι ένας σιίτης μουσουλμάνος που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια σε οικογένεια από τον Λίβανο.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ταξίδεψε στο Ίδρυμα Chautauqua, έναν χώρο περίπου 19 χλμ. από τη λίμνη Έρι, όπου αγόρασε πάσο για τη διάλεξη του Ρούσντι.

Μάρτυρες είπαν ότι δεν υπήρχαν προφανείς έλεγχοι ασφαλείας στον χώρο της διάλεξης και ότι ο Ματάρ δεν μίλησε καθώς επιτέθηκε στον συγγραφέα. Συνελήφθη στη σκηνή.

Ο Ρούσντι υπέστη σοβαρά τραύματα κατά την επίθεση, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των νεύρων στο χέρι του, τραυμάτων στο συκώτι του και πιθανής απώλειας ενός ματιού, είπε ο ατζέντης του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version