Σαουδική Αραβία: To “Χ” (πρώην Twitter) έδινε στοιχεία αντιφρονούντων στην κυβέρνηση

Σαουδική Αραβία: To “Χ” (πρώην Twitter) έδινε στοιχεία αντιφρονούντων στην κυβέρνηση
Twitter Richard Drew, File/AP Photo

Σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο των ΗΠΑ το twitter αποκάλυπτε ταυτότητες χρηστών όταν το ζητούσε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το X (πρώην Twitter) κατηγορείται επισήμως ότι έχει διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλύπτοντας ταυτότητες χρηστών του μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, η εταιρία αποκαλύπτει δεδομένα χρηστών της πολύ πιο συχνά ότι το ζητάει η Σαουδική Αραβία παρά οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η αγωγή κατατέθηκε από την αδερφή Σαουδάραβα εργαζόμενου ο οποίος εξαφανίστηκε και εν συνεχεία καταδικάστηκε από το καθεστώς σε 20 χρόνια φυλακή. Οι συγγενείς του καταδικασθέντα πιστεύουν ότι οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του αφού βοήθηκαν από τα στοιχεία που τους αποκάλυψε το X.

Οπως το συνηθίζει το Βασίλειο, φαίνεται ότι έστειλε το 2014 και το 2015 πρακτορές του στα γραφεία του πρώην twitter οι οποίοι υποδύθηκαν υπαλλήλους της εταιρίας. Με τη δράση τους και τη βοήθεια της εταιρίας αποκάλυψαν ταυτότητες χρηστών πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από το καθεστώς.

Οι συγγενείς, τέλος, ισχυρίζονται ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος του twitter Τζακ Ντόρσεϊ είχε γνώση της συγκεκριμένης αποστολής πρακτόρων αλλά δεν έδρασε για να την αποτρέψει αφού ήθελε η εταιρία να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς της με το σαουδαραβικό καθεστώς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα