Σε 18μηνη φυλάκιση καταδικάστηκε 27χρονος για χιτλερικό χαιρετισμό

Σε 18μηνη φυλάκιση καταδικάστηκε 27χρονος για χιτλερικό χαιρετισμό
AFP IMAGEFORUM

Η αυστριακή Δικαιοσύνη αποφάσισε την 18μηνη φυλάκιση 27χρονου που είχε χαιρετήσει ναζιστικά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της ρατσιστικής οργάνωσης Pegida στο Γκρατς την 29η Μαρτίου

Η αυστριακή Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να χαρίζεται σε νεοναζιστικές δραστηριότητες, όπως δείχνει η δεκαοκτάμηνη ποινή φυλάκισης που επέβαλε δικαστήριο της πόλης Γκρατς σε 27χρονο κάτοικο της πόλης ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία του χιτλερικού χαιρετισμού.

Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο στη βάση του "Νόμου περί εθνικοσιαλιστικής επαναδραστηριοποίησης", ο οποίος ισχύει και εφαρμόζεται στην Αυστρία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση του γερμανοναζιστικού Τρίτου Ράιχ.

Η ποινή φυλάκισης με αναστολή επιβλήθηκε κατόπιν και της ομόφωνης απόφασης των οκτώ ενόρκων που συμμετείχαν στη δίκη, στην οποία ο κατηγορούμενος προσήχθη μετά από μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του από τις αστυνομικές αρχές στη βάση εικόνων βίντεο από τη συμμετοχή του σε διαδήλωση της ρατσιστικής οργάνωσης Pegida στο Γκρατς την 29η Μαρτίου.

Στο βίντεο ο 27χρονος εμφανίζεται να χαιρετά χιτλερικά με το δεξί του χέρι, κατά την ομιλία του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Βαυαρίας "Η Ελευθερία", Μίχαελ Στιούρτσενμπεργκερ, στη διάρκεια διαδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης με τον εύηχο τίτλο "Πρώτος εαρινός περίπατος του Γκρατς".

Στην ανάκριση ο κατηγορούμενος είχε καταθέσει ότι απλά συμμετείχε στις "ζητωκραυγές" στη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ στη δίκη ισχυρίστηκε ότι απλά "χαιρετούσε" κάποιον γνωστό του – αρνούμενος πως διατηρεί σχέσεις με νεοναζιστικούς κύκλους.

Η επωνυμία της ρατσιστικής οργάνωσης Pegida, η οποία ιδρύθηκε στη Γερμανία κι έχει "παραρτήματα" σε άλλες χώρες, προέρχεται από τα αρχικά των γερμανικών λέξεων που μεταφράζονται σε "Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης".

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network