Σε δύσκολη θέση η Μέι: Δεν θέλει εκλογές, στον έναν βουλευτή η τύχη της

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, κατά την ομιλία της στη Βουλή
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, κατά την ομιλία της στη Βουλή AP

Οι Εργατικοί θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της Μέι όταν κρίνουν ότι μπορούν να την κερδίσουν - Προειδοποιήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο για τις πολιτικές εξελίξεις- Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας η διεξαγωγή εκλογών, όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Ενεργοποιήθηκε άλλωστε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της.

Σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος) και 20:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

ADVERTISING

«Νομίζω πως οι εκλογές αυτή την ώρα δεν θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας», είπε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο μεταξύ, τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία προκάλεσαν βουλευτές του κόμματός της.

Τα γραφεία στοιχημάτων William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία της.

Ωστόσο τα γραφεία στοιχημάτων έχουν αστοχήσει στο παρελθόν. Πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προέβλεπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα οι ψηφοφόροι να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Εξάλλου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, 158 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

Η Μέι θα πρέπει να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία -158 σε σύνολο 315 βουλευτών- προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.

Μετά και την καταμέτρηση του BBC που δείχνει ότι η Μέι θα κερδίσει την ψηφοφορία, η λίρα σημειώνει άνοδο.

Η στάση των Εργατικών

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όταν θα φαίνεται πιθανό η πρότασή του να έχει επιτυχία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από τους Συντηρητικούς βουλευτές της ίδιας της Μέι. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως είναι ξεκάθαρο ότι η Μέι δεν θα μπορέσει να επιτύχει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη συμφωνία για το διαζύγιο, στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία δεν θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου.

Προειδοποιήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο

Οι επιχειρηματίες παρακολουθούν τα γεγονότα στο Γουέστμινστερ με πλήρη απογοήτευση, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου 'Ανταμ Μάρσαλ, σχολιάζοντας ότι σε μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές για την βρετανική οικονομία εδώ και δεκαετίες, είναι απαράδεκτο οι πολιτικοί του κοινοβουλίου να επιλέξουν να εστιάσουν στον εαυτό τους, παρά στις ανάγκες της χώρας.

«Οι εταιρίες μας ανησυχούν, οι επενδυτές στον κόσμο είναι μπερδεμένοι και απογοητευμένοι και οι αγορές επιδεικνύουν σοβαρή ένταση, καθώς αυτό το πολιτικό έπος συνεχίζεται αδιάλειπτα» είπε και πρόσθεσε ότι η ιστορία δεν θα είναι ευγενική απέναντι σε αυτούς που βάζουν σε προτεραιότητα το πολιτικό τους πλεονέκτημά έναντι της καθημερινότητας των ανθρώπων και ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται πολιτικούς που θα κατανοούν ότι τα «παιχνίδια» τους έχουν συνέπειες στον πραγματικό κόσμο.

Προειδοποίηση απηύθυνε και ένας ακόμη επιχειρηματικός οργανισμός για όσα συμβαίνουν στο κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Επιχειρηματικών Ηγετών (IoD) Στέφεν Μάρτιν υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις είναι περισσότερη αβεβαιότητα, αλλά «οι πολιτικοί το κατάφεραν για άλλη μία φορά».

«Προχωράμε όλο και πιο κοντά σε μία μη συμφωνία ως αποτέλεσμα διαρκών αντικρούσεων και πολιτικών διαμαχών», αναφέρει και τονίζει ότι όποιο κι αν είναι το πολιτικό αποτέλεσμα, η προτεραιότητα για όλους θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network