Καθυστερήσεις στο σχέδιο αποκατάστασης

Καθυστερήσεις στο σχέδιο αποκατάστασης

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση πως θα απαιτηθούν περίπου τρεις μήνες για να αρχίσει να μειώνεται η ραδιενέργεια και περίπου έξι με εννέα μήνες για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του. Στην Ιαπωνία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον για το σχέδιο ανοικοδόμησης πληγέντων περιοχών

Σε έξι με εννέα μήνες εκτιμά η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε την Κυριακή. Μετά από από αυτό το διάστημα εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα επιστρέψουν και οι κάτοικοι στη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το εργοστάσιο.

"Εκτιμούμε πως θα χρειασθεί περίπου ένα τρίμηνο για να καταφέρουμε να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα της ραδιενέργειας", εξήγησε ο Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, πρόεδρος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco).

Μετά το τέλος της πρώτης φάσης, πρόσθεσε, "θα απαιτηθούν άλλοι τρεις με έξι μήνες προτού κατορθώσουμε να μειώσουμε τις διαρροές ραδιενέργειες σε πολύ χαμηλά επίπεδα", μειώνοντας τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές αποθήκευσης του χρησιμοποιημένου καύσιμου.

Το σχέδιο της Tepco προβλέπει ότι τα κατεστραμμένα κτίρια θα καλυφτούν και ότι τελικά θα απομακρυνθεί το πυρηνικό καύσιμο.

Η Tepco δεν μπορούσε να πει με σιγουριά πότε θα επιστρέψουν οι κάτοικοι, αλλά ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα χρειαστούν έξι με εννέα μήνες.

Ο πρόεδρος της εταιρείας ζήτησε μάλιστα συγγνώμη για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στη Φουκουσίμα και πρόσθεσε ότι η Tepco από την πλευρά της κάνει ότι μπορεί για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Στην Ιαπωνία η Κλίντον

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έφτασε την Κυριακή στο Τόκιο για σύντομη επίσκεψη που σκοπό έχει να επιβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ιαπωνία μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η υπουργός, που νωρίτερα συμμετείχε σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, είχε συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν και τον ομόλογό της Τακεάκι Ματσουμότο.

Μετά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν κοινή πρωτοβουλία, που θα συμπεριλαμβάνει τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, για την ανοικοδόμηση των βορειοανατολικών περιοχών της χώρας, που έχουν καταστραφεί από τον σεισμό και το τσουνάμι.

"Η Ιαπωνία πρόκειται να δημοσιεύσει το σχέδιο ανοικοδόμησής της και επιθυμούμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες προκειμένου να αρχίσουμε την τάχιστη εφαρμογή του", είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ματσουμότο στην συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά της η υπουργός δεσμεύτηκε για την αποφασιστική υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας. "Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Ιαπωνίας για να εμφανίσει στους ερχόμενους μήνες την αντοχή που όλοι διαπιστώσαμε στη διάρκεια της κρίσης, και ενώ ανακαταλαμβάνει την πολύ σημαντική της θέση στον κόσμο", είπε ακόμη η Κλίντον.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, το κόστος των ζημιών στις πληγείσες περιοχές ανέρχεται στα 25 τρισεκατομμύρια γεν (210 δισ.ευρώ), χωρίς βεβαίως να συνυπολογίζονται οι ευρύτερες συνέπειες από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ταξιδέψτε ελεύθερα

Στα ύψη η ραδιενέργεια

Φόβοι για νέα έκρηξη στη Φουκουσίμα

SHARE:

24Media Network