Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι γυναίκες στα "Κίτρινα Γιλέκα"

Κίτρινα γιλέκα διαδηλώνουν μαζί με συνδικαλιστές στο Παρίσι
Κίτρινα γιλέκα διαδηλώνουν μαζί με συνδικαλιστές στο Παρίσι AP

Ετοιμα για νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο είναι τα κίτρινα γιλέκα στο Παρίσι και στις άλλες γαλλικές πόλεις. Ποιο είναι το πρόγραμμα του Σαββάτου.

Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, καθιστική διαμαρτυρία κοντά στον Πύργο του Άιφελ και κινητοποιήσεις γυναικών: το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» επιχειρεί να αναστρέψει την αργή αποψίλωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην οικονομική και κοινωνική πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στη 17η συνεχόμενη εβδομάδα δράσης του.

Στις 17 Νοεμβρίου τα «κίτρινα γιλέκα» είχαν φθάσει τους 282.000 διαδηλωτές όταν ξεκίνησαν τις πρωτόφαντες κινητοποιήσεις τους—χωρίς πολιτικά και συνδικαλιστικά πρόσημα—και οι οποίες αρχικά αφορούσαν την αντίδραση στην αύξηση των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Μολαταύτα, σε αυτό το τετράμηνο, η συμμετοχή μειώθηκε κατακόρυφα, φθάνοντας μόλις τους 40.000 διαδηλωτές (4.000 στο Παρίσι) στις 2 Μαρτίου.

Oι ίδιοι αμφισβητούν αυτούς τους αριθμούς, υποστηρίζοντας πως το κίνημα παραμένει άσβεστο και συμπαγές, μία εβδομάδα πριν το τέλος του «μεγάλου εθνικού διαλόγου» που έχει συγκαλέσει ο Μακρόν για να αφουγκρασθεί τα προβλήματα της κοινωνίας και να φέρει πολιτικές λύσεις απέναντι στη μεγάλη τούτη κοινωνική εξέγερση. Κύρια δράση του Σαββατοκύριακου θα είναι η καθιστική διαμαρτυρία στο Πεδίον του Άρεως, κάτω ακριβώς από τον Πύργο του Άιφελ, με το σύνθημα: «Αποφασιστική πράξη: δεν κουνιόμαστε από εδώ».

Πολλές άλλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί σε άλλες πόλεις, πάντοτε υπό το κράτος του φόβου μην επαναληφθούν βίαια επεισόδια, όπως αυτά που στιγμάτισαν προηγούμενες κινητοποιήσεις. Από την Παρασκευή το βράδυ, περίπου 30 διαδηλωτές επιχείρησαν να στήσουν σκηνές κοντά στον Πύργο του Άιφελ, όμως η αστυνομία γρήγορα τους απομάκρυνε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Απουσία της ανακοίνωσης πραγματικών μέτρων, θα παραμείνουμε επί τόπου όλο το Σαββατοκύριακο κι εάν χρειασθεί ακόμη περισσότερο», διαμηνύεται στην σελίδα Facebook της εκδήλωσης, που ήδη μετρά 1.400 που δηλώνουν συμμετοχή και άλλους 6.000 ενδιαφερόμενους. «Θα κοιμηθούμε εκεί», επιμένουν.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Κίτρινα Γιλέκα
SHARE:

24Media Network