Σε πυρηνική ετοιμότητα το Ιράν

Σε πυρηνική ετοιμότητα το Ιράν

Διεθνή ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν. Σύντομα επιχειρησιακός ο σταθμός του Φορντό

Οι νέες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό θα καταστούν σύντομα επιχειρησιακές, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν Φερεϊντούν Αμπασί.

"Ο σταθμός του Φορντό, κοντά στην Κομ, θα ανοίξει σύντομα και θα είναι επιχειρησιακός", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr επικαλούμενο δήλωση του Φερεϊντούν Αμπασί.

Ο Ιρανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην πόλη Κομ και σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νότια της Τεχεράνης, θα μπορεί να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,5%, 4% και 20%.

Ο Αμπασί δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του σταθμού, ωστόσο τα οποιαδήποτε νέα πυρηνικά "επιτεύγματα" του Ιράν είναι πιθανόν να ανακοινωθούν το Φεβρουάριο κατά την 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, το Ιράν είχε αρχίσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι να μεταφέρει στο Φορντό συστήματα φυγοκέντρησης από τον κύριο ιρανικό σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν.

Οι εγκαταστάσεις του Φορντό θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό στον οποίο γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου έπειτα από αυτόν στη Νατάνζ.

Νέα γενιά συσκευών φυγοκέντρησης

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επιθεώρηση του νέου πυρηνικού σταθμού στο Φορντό τον Οκτώβριο του 2009.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο σταθμός αυτός θα λειτουργεί με τουλάχιστον 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο Αμπασί σημείωσε ότι Ιρανοί ειδικοί έχουν ήδη κατασκευάσει μια νέα γενιά συσκευών φυγοκέντρησης, οι οποίες μπορούν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, να εμπλουτίζουν ουράνιο με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από προηγούμενα μοντέλα και οι οποίες θα επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία εμπλουτισμού.

Το Ιράν θα τοποθετήσει σύντομα την πρώτη παρτίδα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% στον ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη, προσέθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η ιρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το Ιράν κατασκεύασε με επιτυχία την πρώτη πλάκα πυρηνικού καυσίμου με ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% που φτιάχνεται στη χώρα και ότι την τοποθέτησε, για δοκιμή, στον πυρήνα του αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Ο Αμπασί προσέθεσε εξάλλου ότι ο αντιδραστήρας των 1.000 μεγαβάτ του ρωσικής κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, θα καταστεί πλήρως επιχειρησιακός το Φεβρουάριο και θα συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο.

SHARE:

24Media Network