Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

Ισχυρός σεισμός στο βόρειο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το βόρειο νησιωτικό τμήμα της Νέας Ζηλανδίας τη Δευτέρα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας όπου τα κτίρια σείστηκαν αλλά οι τοπικές αρχές δεν έχουν αναφέρει αν υπάρχουν θύματα ή σημαντικές ζημιές.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 63 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Πάλμερστον ή σε απόσταση περίπου 115 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον όπως ανέφερε το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο(USGS). Ο σεισμός, είχε εστιακό βάθος 27έως 29 χιλιομέτρων και έπληξε την περιοχή στις 15:52 τοπική ώρα ( 0252 GMT).

Η σεισμική δόνηση διάρκειας περίπου ενός λεπτού έπληξε κυρίως την αγροτική περιοχή Ουαϊραράπα. «Υπήρξαν ζημιές σε σπίτια, κυρίως στην αγροτική περιοχή, όπως πτώσεις καμινάδων και σπασμένα παράθυρα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Ρόιτερς. «Είχαμε επίσης πολλές πτώσεις βράχων στις εθνικές οδούς της περιοχής, αλλά όλα τα υπόλοιπα ήταν πολύ ήσσονος σημασίας» συμπλήρωσε. Ένα μεγάλο ομοίωμα αετού που στεκόταν στην οροφή του αεροδρομίου του Ουέλινγκτον στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας Hobbit κατέρρευσε, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ο σεισμός έγινε αισθητός από το κεντρικό τμήμα του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας έως τα βόρεια τμήματα του νότιου νησιού. Μετά την κύρια δόνηση καταγράφηκαν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους έως και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η περιοχή της Νέας Ζηλανδίας συγκλονίστηκε από δύο μεγάλους σεισμούς μεγέθους 6,9 και 6,5 τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους , που προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και υποδομές, καθώς και ορισμένους μικροτραυματισμούς.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στα όρια των τεκτονικών πλακών και σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία καταγράφονται πάνω από 14.000 σεισμοί ετησίως . Τον Φεβρουάριο του 2011 η πόλη Κράις-τσερτς χτυπήθηκε από 6,2 Ρίχτερ που άφησαν πίσω τους 189 νεκρούς.

SHARE:

24Media Network