Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή: Πάνω από 200 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι, τεράστιες ζημιές

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή: Πάνω από 200 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι, τεράστιες ζημιές
Φονικός σεισμός στην Αϊτή 2021 Delot Jean/AP Photo

Τουλάχιστον 227 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές, από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή και ο οποίος "ξύπνησε" μνήμες από το φονικό "χτύπημα" του Εγκέλαδου το 2010 με πάνω από 200.000 νεκρούς. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα. Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις προσπάθειες διάσωσης.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών συγκλόνισε την Αϊτή το πρωί του Σαββάτου, γύρω στις 08.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό κέντρο, προκαλώντας θανάτους και υλικές ζημιές στο νοτιοδυτικό τμήμα της νήσου και αναβιώνοντας τις μνήμες από τον μεγάλο σεισμό του 2010.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έκανε λόγο αρχικά για τουλάχιστον 29 νεκρούς, ωστόσο αργότερα ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 227 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Φονικός σεισμός στην Αϊτή 2021 Delot Jean/AP Photo

 

“Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αυξήθηκε σε 227, από τους οποίους 158 καταγράφηκαν στον νότο. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι”, έγραψε η υπηρεσία στο Twitter.

“Οι πρώτες επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν τόσο από τους επαγγελματίες διασώστες όσο και από μέλη του πληθυσμού, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί άνθρωποι από τα ερείπια. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματίες”, πρόσθεσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα.

Σεισμός στην Αϊτή

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από τη πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Έγινε αισθητός στην Καραϊβική αλλά και στο σύνολο της χώρας, με υλικές ζημιές να έχουν ήδη καταγραφεί στις πόλεις Ζέρεμι και Κάυ, σύμφωνα με τις φωτογραφίες αυτοπτών μαρτύρων στη νοτιοδυτική χερσόνησο της νήσου.

Μάλιστα, εκδόθηκε συναγερμός για τσουνάμι, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων, μεταξύ αυτών μιας εκκλησίας στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία σήμερα το πρωί, στην κοινότητα Λες Ανγκλές.

Η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300.000 είχαν τραυματιστεί.

«Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρος, ένας κάτοικος του Γκουαντανάμο στην Κούβα, προσθέτοντας πως το σπίτι του έμεινε ακέραιο, όμως τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν.

Οι κουβανικές αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για υλικές ζημιές, θανάτους ή τραυματισμούς.

Στην Τζαμάικα, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός.

Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έκανε λόγο για μια σεισμική δόνηση στην περιοχή, μεγέθους 7,6 βαθμών, ενώ το σεισμολογικό κέντρο της Κούβας ανέφερε πως κατέγραψε το μέγεθος του σεισμού στους 7,4 βαθμούς.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσφερε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αϊτή μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Φονικός σεισμός στην Αϊτή 2021 Duples Plymouth/AP Photo

 

O Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε από τους συμβούλους του για τον σεισμό στην Αϊτή όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι και ισοπεδώθηκαν κτίρια, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος “ενέκρινε άμεση αμερικανική αρωγή και ανέθεσε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, να συντονίσει αυτή την προσπάθεια”, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο ίδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα