Σεισμός στην Αλβανία: Στους 40 οι νεκροί – Χιλιάδες άνθρωποι σε σκηνές

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 40 οι νεκροί – Χιλιάδες άνθρωποι σε σκηνές
Ένα παιδί στο χώρο φιλοξενίας τρων ανθρώπων που έμειναν άστεγοι μετά το σεισμό στην Αλβανία AP

Η Αλβανία μετράει τις πληγές της μετά το φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυξάνονται οι νεκροί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς σπίτια.

Σε ομαλές συνθήκες, η Αλβανία θα γιόρταζε την 107η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, όμως θρηνεί νεκρούς από τον φονικό σεισμό 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου με επίκεντρο την πόλη του Δυρραχίου. 

Η μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό των επιζώντων, συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες από το shqiptarja.com οι νεκροί αγγίζουν τους 40- εκ των οποίων 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών-, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 700, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν 20 αγνοούμενοι.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία ακόμα σημεία, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι για τους οποίους οι ελπίδες ζωής εξανεμίζονται κάθε στιγμή που περνάει. Πέντε εγκλωβισμένοι ανήκουν μόνο σε μια οικογένεια που μετρά ακόμα τρεις νεκρούς που αποσύρθηκαν από τα ίδια συντρίμμια.  

 

Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη και η κυβέρνηση αγωνίζεται να τους βρει καταλύματα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης, μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση προς την Αλβανία από όλο τον κόσμο και επισήμανε την ανάγκη συντονισμού, σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της βοήθειας.

Για το μέγεθος των καταστροφών από τον σεισμό ο κ. Ράμα τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε την συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους. 

“Είναι χειμώνας, δεν μπορούν να μένουν σε σκηνές.. τα παιδιά χρειάζονται ένα μέρος να κάνουν τις ασκήσεις τους για το σχολείο, οι άνθρωποι χρειάζονται να είναι ζεστοί”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Πολλοί άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους κοιμήθηκαν για δεύτερη ημέρα σε εκατοντάδες σκηνές που έχουν στηθεί σε γυμναστήρια, γήπεδα και στάδια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας αστέγων, καθώς ο αριθμός όσων αναζητούν στέγη αυξάνεται. Εκατοντάδες οι άστεγοι που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

“Γιατί να πάω στο σπίτι μου; Φοβάμαι. Γύρισα για να πάρω τα φάρμακά μου και η γη άρχισε πάλι να τρέμει και έτρεξα έξω”, δήλωσε μία γυναίκα.

Η επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών. Οι μετασεισμικές δονήσεις που έφτασαν τις 600 με τρεις εξ αυτών πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά και ο φόβος ότι θα σημειωθούν στο μέλλον και άλλες ισχυρότερες δονήσεις, οδηγεί πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους. 

Βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής.

Συντρίμμια μετά το φονικό σεισμό στην Αλβανία AP

Διασώστης ψάχνει στα συντρίμμια για επιζώντες AP

Διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια για επιζώντες AP

Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι μετά το σεισμό στην Αλβανία AP

Σεισμός στην Αλβανία AP

Ένα παιδί στο χώρο φιλοξενίας τρων ανθρώπων που έμειναν άστεγοι μετά το σεισμό στην Αλβανία AP

Συντρίμμια μετά το σεισμό στην Αλβανία AP

Γυναίκα που έχασε το σπίτι της από το φονικό σεισμό στην Αλβανία AP

Στο Θουμάνι επιχειρούν οι δύο ομάδες της ΕΜΑΚ

Η Ελληνική Αποστολή, από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης που έφτασε στην γειτονική χώρα, συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Thumane, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τυράννων, το απόγευμα της Τρίτης απεγκλώβισε ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της.

Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε στο Δυρράχιο, την Τρίτη απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Η Ελληνική Αποστολή την ίδια ημέρα απεγκλώβισε δύο ζωντανά άτομα και ανέσυρε ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.

Το πρωί της Τετάρτης η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυρε χωρίς τις αισθήσεις του έναν άνδρα και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι δύο Ελληνικές ομάδες της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, επιχειρούν μαζί στην πόλη Thumane. Το μεσημέρι ανέσυραν έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του και το απόγευμα ακόμη έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του. Η Ελληνική Αποστολή την ίδια ημέρα απεγκλώβισε τρία άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Η Ελληνική αποστολή μέχρι στιγμής, συνολικά, έχει απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και έχει ανασύρει επτά νεκρούς. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι πάνω από 4.000 άνθρωποι συμβάλλουν εθελοντικά στο έργο της διάσωσης επιζώντων, συμπεριλαμβανομένων των παραϊατρικών και της στρατιωτικής αστυνομίας.

Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την Αλβανία μετά τον καταστροφικό σεισμό, εκφράζοντας συλλυπητήρια στον λαό και στην κυβέρνηση της χώρας.

 

Το έδαφος ανυψώθηκε πάνω από 8 εκατοστά στο Δυρράχιο

Πάνω 8,4 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου στο Hamallaj από τον φονικό σεισμό.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Τσιρώνης και Αθανάσιος Γκανάς χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου.

Η ελληνική “πρόβλεψη”

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ φαίνεται να είχε προβλέψει σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ.

Η εκτίμηση του σεισμού έγινε όχι μόνο βάσει των σεισμολογικών δεδομένων αλλά και των γεωλογικών, κυρίως τα ρήγματα. Ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ πρόσθεσε ότι με την ομάδα του έχουν δημιουργήσει μια βάση δεδομένων μέσα στην οποία υπάρχουν όλα τα ρήγματα της Ελλάδας με πάρα πολλά στοιχεία αλλά και της Αλβανίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τίρανα και Δυρράχιο

Η κυβέρνηση κήρυξε χθες τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε και χθες τις σεισμόπληκτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Τηλεφώνημα Παυλόπουλου στον Αναστάσιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη και ειλικρινή συμπαράσταση της ελληνικής Πολιτείας στο μεγάλο και βαρύ έργο του, την ώρα της σκληρής δοκιμασίας του λαού της Αλβανίας.

«Έργο, το οποίο αποτελεί παράδειγμα ως προς το τι σημαίνουν, για τον ελληνισμό και για την Ορθοδοξία, οι αρχές και οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα